7 tips voor verlichting van een zwemvijver

Het ecologische aspect van een zwemvijver spreekt in tijden van klimaatmarsen veel mensen aan. Steeds meer consumenten kiezen voor een vijver in plaats van een klassiek zwembad.

Droom je zelf ook van een “groene” poel in je tuin of zijn er al concrete plannen? Wij hebben alvast zeven tips klaar staan om ‘m optimaal te verlichten.

Wil je graag vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw zwemvijver? Dat kan via onderstaand formulier!

Wat is het verschil tussen een zwembad en een zwemvijver?

Het grootste verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is het al dan niet gebruiken van chemische reiniging in je water. In een zwemvijver wordt gebruik gemaakt van natuurlijke filtering. Middeltjes als chloor zijn uit den boze.

Ook visueel zijn er vaak grote verschillen. Al is dat zeker niet altijd het geval. Terwijl je bij het woord vijver direct denkt aan een natuurlijke oase te midden het groen, bestaan er net zo goed strakke zwemvijvers die qua uitzicht amper verschillen van een klassiek zwembad.

Deze laatste soort kan je op dezelfde manier verlichten als een klassiek zwembad. Wanneer je voor een natuurlijke look gaat, zijn er toch wel wat zaken waar je rekening moet mee houden.

1. Donkere wanden weerkaatsen geen licht

Het grootste struikelblok waarmee je te maken krijgt bij het verlichten van een zwemvijver is de bekleding van de wanden die vaak een donkere kleur heeft. Dit draagt bij tot het natuurlijke uiterlijk van de vijver, maar maakt onderwaterverlichting quasi onmogelijk.

Verlichting is immers pas zinvol wanneer er een reflectievlak is. Bij een zwarte bekleding van je zwemvijver gaat het licht opgeslorpt worden in plaats van weerkaatst. Het effect van onderwaterverlichting gaat hierdoor zo goed als volledig verloren.

In dit geval kan je beter opteren voor sfeerverlichting rond de vijver. Hiervoor kan je prikspots of tuinpalen gebruiken. Zo kan je onrechtstreeks toch je waterpartij wat extra aandacht geven. Voor een optimale plaatsing van je prikspots kan je best experimenteren met een krachtige zaklamp. Zo krijg je al een goed idee van het lichteffect dat je zal krijgen.

Philips Hue Lily

2. Zorg dat je makkelijk aan je lampen kan

Heb je lichte wanden, dan kan je wel met een gerust hart voor onderwaterverlichting kiezen. Plaats deze niet te diep (30 à 40 centimeter). Zo kan je de lampen eenvoudig vervangen bij defect, zonder dat daarvoor de vijver volledig leeg moet.

Bovendien kan je er zo ook makkelijker aan wanneer je ze wilt poetsen. Door de natuurlijke organismen in het water kan er na verloop van tijd immers aanslag ontstaan op je lampen, welke zorgen voor een verminderde lichtopbrengst.

3. Led past perfect bij een natuurlijke zwemvijver

Je kiest voor een zwemvijver omwille van het ecologische karakter. Dan is ledverlichting de enige logische keuze om je vijver van licht te voorzien. Het lage stroomverbruik van led sluit perfect aan bij de groene filosofie van de zwemvijver.

Bovendien kan je door het lage verbruik je verlichting met een gerust hart de hele nacht laten branden zonder dat je energiefactuur oploopt. Zo blijft je zwemvijver ook ’s nachts een prachtige eyecatcher.

4. Inbouw of opbouw

Zowel inbouw- als opbouwarmaturen zijn mogelijk als onderwaterverlichting voor je zwemvijver. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Een inbouwspot in de vijver zit niet in de weg. Je kan er je niet aan stoten tijdens een zwempartijtje. Je kan ze echter ook niet meer verplaatsen eens geïnstalleerd. Goed nadenken over de plaatsing is dus de boodschap.

Onderwaterspots op voet zijn flexibeler. Je kan makkelijk experimenteren met de plaatsing alvorens ze een vaste plek te geven. Zorg dat je makkelijk in en uit de zwemvijver kan zonder je te stoten aan de lampen.

5. RGB geeft kleur aan je zwemvijver

Met de beplanting die gepaard gaat met een natuurlijke zwemvijver heb je sowieso al mooie kleuren in en rond je zwemparadijs. Deze kan je extra in de verf zetten met RGB-verlichting. Deze verlichting kan je immers van kleur veranderen. Groen licht om het groene aspect extra te benadrukken of warm gelig licht om het extra gezellig te maken op warme zomeravonden.

6. Hou rekening met de vissen

Is verlichting in je zwemvijver slecht voor vissen? Als je in je zwemvijver ook vissen hebt zitten is het belangrijk dat je je licht zo natuurlijk mogelijk houdt, dit wil zeggen van bovenaf. Vissen verwachten dat licht van bovenaf komt, hun oriëntatie is hierop afgestemd. Elke andere hoek van lichtinval kan voor verwarring zorgen bij de bewoners van je zwemvijver. Diepere onderwaterverlichting kan erg mooi zijn, maar de vissen geraken er danig van in de war.

7. Een zwemvijver is een (kwetsbaar) ecosysteem

Om het ecosysteem van een zwemvijver intact te houden is het belangrijk dat alle elementen goed samenwerken. Het is dan ook aangeraden om de verlichting en de bediening ervan op een andere kring te zetten dan de elektronica van de zwemvijver zelf.

Zo vermijd je dat de slechte werking van één van de lampen voor een verstoring van het evenwicht in je zwemvijver gaat zorgen.

Wil je graag vrijblijvend offertes aanvragen voor jouw zwemvijver? Dat kan via onderstaand formulier!