Badkamerverlichting voor de juiste sfeer

Grote kans dat u bij het inrichten van de badkamer voornamelijk denkt aan waar u het bad kwijt wilt, wat voor soort wastafel u wilt plaatsen of welke tegels u graag aan de wand wilt. Het design van de badkamerverlichting wordt hierbij vaak vergeten. Maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is! Want zonder voldoende licht is het lastig om alles goed te kunnen zien. In dit blog vertellen we u meer over het badkamerverlichting design en hoe u verlichting in de badkamer het beste kunt gebruiken.

Verschillende soorten badkamerverlichting

Om te beginnen is het handig om te weten welke soort badkamerverlichtingen er mogelijk zijn. De verlichting kan worden ingedeeld in drie verschillende soorten:

  • Basisverlichting
  • Taakverlichting
  • Sfeerverlichting

Basisverlichting badkamer

Met basisverlichting wordt de algemene verlichting in de badkamer bedoeld. Met deze verlichting kunt u de gehele badkamer goed verlichten. Hang bijvoorbeeld centraal in de badkamer een goede lamp op of gebruik stijlvolle wandverlichting. Op deze manier is uw badkamerverlichting design ook erg praktisch.

verlichting in badkamer

Taakverlichting badkamer

Taakverlichting zorgt ervoor dat u tijdens het scheren of het aanbrengen van make-up goed kunt zien wat u doet. Houd bij het badkamerverlichting design goed rekening met dit soort verlichting. Centreer het licht bijvoorbeeld boven de badkamerspiegel. Wilt u wandlampen voor dit doel gebruiken? Plaats deze dan op ooghoogte.

Sfeerverlichting badkamer

De naam zegt het al. Met sfeerverlichting in de badkamer zorgt u voor een fijne sfeer in de ruimte. Met dit badkamerverlichting design zorgt u voor zachte verlichting, waarbij u heerlijk kunt ontspannen. Het is bijvoorbeeld ook handig wanneer de sfeerverlichting dimbaar is, zodat u de badkamerverlichting goed kunt aanpassen op uw eigen gemoedstoestand.

sfeerverlichting badkamer

De beste plekken voor verlichting in badkamer

Bij het badkamerverlichting design is het belangrijk om goed te bedenken waar u verlichting in de badkamer wilt plaatsen. Bedenk wat u precies in de badkamer doet en welke soort verlichting u hierbij nodig heeft. Zo kunt u sfeerverlichting badkamer verlichting heel goed rond het bad gebruiken.

Verlichting in badkamer rond de badkamerspiegel

Een belangrijke plek voor verlichting is rond de badkamerspiegel. Voor de spiegel doen we veel precisiewerk, zoals scheren en make-up opdoen. Zorg daarom dat u hier voldoende taakverlichting aanlegt. Dit hoeft ook niet heel moeilijk te zijn, aangezien er veel badkamerspiegels met ingebouwde verlichting te koop zijn. Hiermee hoeft u geen aparte lamp op te hangen. Al staat een mooie brede lamp boven de badkamerspiegel natuurlijk ook erg mooi!

Veel cosmeticaspiegels of scheerspiegels zijn ook voorzien van led verlichting. Dit zorgt ervoor dat u alles goed kunt zien. Nog een voordeel: deze spiegels hebben ook een vergrotende functie. Extra handig dus!

badkamerspiegel met verlichting

Verlichting bij het bad of de douche

Ook wanneer u onder de douche staat of in het bad ligt is het fijn dat u voldoende verlichting heeft. Houdt bij het badkamerverlichting design dan ook rekening met deze plekken. Ook leuk wanneer deze verlichting van kleur kan veranderen of gedimd kan worden en hierdoor fijne sfeerverlichting in de badkamer creëert. Zeker voor boven het bad is dit een goed idee. Gebruik deze verlichting in de badkamer ook in combinatie met kaarsjes, voor extra sfeervolle ruimte.

Waar moet u verder op letten bij het badkamerverlichting design?

Led verlichting is ideaal voor in de badkamer. Deze badkamerverlichting wordt veel gebruikt, omdat het weinig energie gebruikt en makkelijk te installeren is. Daarnaast geeft led verlichting fijn licht én kunt u spelen met verschillende kleuren. Spotjes worden bijvoorbeeld veel gebruikt, aangezien deze ook mooi in het plafond weg gewerkt kunnen worden.

Let bij de verlichting in badkamer ook goed op vocht. Niet alle verlichting is namelijk geschikt voor in de badkamer. Ga daarom op zoek naar armaturen die goed tegen vocht kunnen. Let hierbij goed op de IP normering van een armatuur. Hoe hoger de IP normering, des te beter is het armatuur bestendig tegen vocht van buitenaf.

De badkamer is verdeeld in 4 verschillende zones, waarbij aan iedere zone verschillende eisen voor elektrische apparatuur worden gesteld. Bekijk daarom goed welke zones van toepassing zijn in uw badkamer en houdt hiermee rekening in uw badkamerverlichting design.

badkamerzones elektriciteit

Maak een plan en schakel een specialist in

Belangrijk bij het design van uw badkamerverlichting is dat u een goed plan maakt met waar de verlichting in de badkamer komt, welke functie deze moet hebben en wat voor soort armatuur u hier wilt plaatsen. Schakel voor uw badkamerverlichting design ook zeker een specialist aan, zodat u zeker weet dat alles goed gaat.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)