Duurzame kinderkleding kopen, waar begin je?

Heb jij je al eens afgevraagd in hoeverre de kleding van je kinderen fairtrade en ecologisch verantwoord zijn geproduceerd? Misschien wel, maar ben je afgehaakt omdat je niet weet waar je op moet letten. Of heb je een poging gewaagd om er achter te komen waar je op moet letten en zag je na een half uur google-en door de bomen het bos niet meer. Misschien heb je je het nog nooit serieus afgevraagd, omdat je het beeld hebt dat fairtrade en ecologische kinderkleding suf en oubollig is, veel ecru en haakwerk.

Verre van oubollig

Dit laatste is een achterhaalde overtuiging, dus die mag je loslaten. Want zeg nou zelf, je kan Noeser uit Nederland, ba*ba babywear en Six Hugs & Rock ’n Roll uit België toch echt niet oubollig noemen? En wat dacht je van alle Scandinavische merken als iglo+indi, Mainio, Duns Sweden en Maxomorra? Ik zeg: alles behalve ecru.

 

Europese productie

OK, niet suf dus. Maar hoe weet ik nu of de kinderkleding op een verantwoorde manier is geproduceerd? Een eerste goede indicatie is waar het geproduceerd is. Europa is al een goed begin, want in de meeste gevallen zijn de arbeidsomstandigheden in Europa beter gereguleerd. Turkije is echter al weer een twijfelgeval. De slechte omstandigheden en kinderarbeid in dit land zijn regelmatig in het nieuws.

Organic cotton

Alleen de plaats van productie zegt echter nog lang niet alles, want het katoen is vaak nog steeds met veel gifstoffen verbouwd. Het is zelfs een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Deze gifstoffen komen in het grondwater terecht, zijn schadelijk voor de arbeiders én voor de huid van je kids. En dus wil je dat de kinderkleding van je kleine gemaakt is van biologisch katoen. Prima, dan koop je dus de biologische producten van C&A, Hema en H&M, toch? Sorry… weer niet de juiste oplossing, want deze producten zijn gemaakt met slechts een (klein) deel biologisch katoen. Bovendien is de kans erg groot dat ze zijn gemaakt in fabrieken waar men het niet zo nauw neemt met de arbeidsvoorwaarden van de arbeiders.

 

Certificering

Maar hoe weet ik dan wel zeker dat de kinderkleding die ik in huis haal én fairtrade én ecologisch (lees: gifvrij) geproduceerd zijn? Door te kiezen voor producten met een GOTS (global organic textile standard) certificaat. Bij dit certificaat worden de boeren en fabrieken gecontroleerd op zowel eerlijke arbeidsomstandigheden als op het gebruik van gifstoffen gedurende het hele proces; van de katoenplantage tot de afwerking van de kleding. Of liever gezegd: het ontbreken van die gifstoffen. En Ökotex dan? Dit certificaat zegt alleen iets over de afwerking. Je kan dus veel beter kiezen voor het GOTS certificaat.

(Web)winkels met een hart

Waar vind ik kleding met een GOTS certificaat? Dat is ook nog een lastige. Er is een enorm aanbod aan kinderkleding en waar begin je met zoeken? En hoe weet je of een merk zo’n certificaat heeft? Met name in de winkelstraten is het erg lastig om hierachter te komen. Je kunt je zoektocht dan ook het beste starten op internet door te zoeken op bijvoorbeeld: ecologische, biologische, duurzame of eerlijke kinderkleding. Er zijn steeds meer webwinkels die zich hierin specialiseren. Bijkomend voordeel is dat jouw (klein)zoon of -dochter er altijd net even anders dan de rest uit de klas bijloopt, want de grote namen vind je hier meestal niet. En wie weet heeft de webwinkel ook wel een ‘stenen’ winkel waar je de kleding kunt ruiken, zien, voelen en passen.

Eko de Peko is een van die winkels waar alle kleding GOTS gecertificeerd is. Elk jaar en elk nieuw merk wordt hierop gescreend door de eigenaresse Linda. Je vindt Eko de Peko online (www.ekodepeko.nl) én of offline als shop in shop in de Nieuwlandstraat in Tilburg bij Velerlei, de conceptstore vol met leuke, duurzame winkels, zoals een eco-kapper, fairtrade dames- en herenkleding, bewust speelgoed, vintage en nog veel meer!

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)