De juiste dampkap kiezen doe je zo!

Ben je aan het bouwen of renoveren? Dan mag je binnenkort misschien een nieuwe keuken kiezen. Daar hoort natuurlijk ook een nieuwe dampkap bij. Een dampkap kiezen is niet zo eenvoudig als je zou denken, want er zijn verschillende factoren die bepalen welk type het best in je keuken past. Deze checklist helpt je bij deze belangrijke keuze.

1. Denk na over de keukenplanning

Welk type dampkap je het best kiest, hangt af van de indeling van je keuken. Meestal wordt een dampkap tegen een wand geplaatst. In dat geval kun je er nog voor kiezen om de dampkap in te bouwen in een luifel, het plafond of zelfs in een kast. Bij de laatste optie hangt het model van je dampkap af van de diepte van de kast. Bij diepe kasten kun je de dampkap namelijk op gelijk niveau inbouwen, waardoor ze niet uitsteekt. Dat geeft een clean en strak effect.

Wie in de planning van zijn keuken een kookeiland voorziet, kan er ook het fornuis en de dampkap in verwerken. Een kookeiland vereist wel een speciale dampkap. Er bestaan tegenwoordig heel wat hippe hangmodellen die haast designmeubelen lijken en veel aandacht trekken. Voor een meer minimalistische uitstraling, kun je de dampkap ook met een elektrisch systeem in het werkblad wegwerken.

Als je voor een traditioneel afvoersysteem kiest, vergeet dan bij de planning van je keuken zeker geen afvoerkanaal te voorzien. Maar wist je dat er ook dampkappen zonder afvoer bestaan? Zo’n dampkap met recirculatie is energiezuinig, eenvoudig te plaatsen en voor appartementen vaak de beste keuze.

2. Bepaal de grootte van de dampkap

De grootte van je dampkap is bepalend voor een goede luchtafzuiging. Kies daarom altijd een dampkap die minstens even groot is als de kookplaat. Groter kan nooit kwaad, want dampen lopen iets breder uit naar boven toe. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om de dampkap in een hoog plafond in te bouwen, moet de dampkap dus een stuk groter zijn dan een model dat vrij laag tegen de kookplaat hangt.

3. Overweeg een motor op afstand

De meeste dampkappen hebben een geïntegreerde motor, maar als je afvoerbuis langer dan vijf meter is, kies je beter voor een dampkap met een motor op afstand. Dat heeft als voordeel dat je in de keuken minder last hebt van het geluid van je dampkap. Zo’n externe motor kun je zowel tegen een binnen- als buitenmuur plaatsen.

Het enige wat je nu nog te doen staat is een dampkap kiezen die perfect bij jouw stijl past. De mogelijkheden zijn eindeloos, van ultramodern tot gezellig landelijk.

Nog inspiratie nodig voor jouw nieuwe keuken? Vraag dan hier je catalogus van Ixina Keukens aan. Of nog beter, maak een vrijblijvende afspraak voor alle info en antwoorden op uw vragen.

 

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)