Wat is domotica? duurzaam comfort!

De technologische vooruitgang merken we overal rondom ons. Ook binnenshuis is technologie niet meer weg te denken. De toepassingen zijn eindeloos en maken ons leven comfortabeler en veiliger. Bij efficiënt gebruik kunnen geautomatiseerde processen zelfs energie besparen. Je woongenot vergroot terwijl je energieverbruik verlaagt, heerlijk toch? Domotica duurzaam? Zeker weten!

Automatisering in huis

Domotica betekent in het algemeen het gebruik van elektronica om processen in het huis te automatiseren en makkelijker te maken. Zo’n systeem wordt ook wel een Smart Home genoemd. De lijst met mogelijke toepassingen is oneindig. Meestal wordt het gebruikt om de verwarming, airconditioning en verlichting te reguleren. Ook de beveiliging van de woning kan er baat bij hebben. Zo kunnen bewakingscamera’s worden geplaatst die rechtstreeks met je smartphone in verbinding staan, of kunnen ramen en deuren afgesloten worden van op afstand of automatisch. Maar ook kleinere apparaten kunnen aangesloten worden op een Smart Home-systeem. Denk maar aan een koffiezetapparaat dat automatisch inschakelt wanneer je wakker wordt, of waterkranen die pas tevoorschijn komen wanneer je handen in de buurt komen.

Efficiënt energieverbruik

Naast het extra comfort en de verbeterde beveiliging kan een Smart Home behoorlijk wat energie besparen, wat uit ecologisch standpunt zeer interessant is. Meerdere toepassingen van domotica helpen het energieverbruik te verlagen.

De thermostaat kan van op een afstand bediend worden, zowel binnen als buitenshuis. Zo kan je efficiënter je huis verwarmen. Het systeem leert de specifieke situatie van het huis en kan aanpassingen en voorkeuren automatisch doorvoeren voor meer energiebesparing. Daarbij kan een Smart Home-systeem worden aangesloten op de warmtepomp zodat die kan worden ingeschakeld om het huis te verwarmen wanneer het nodig is, of net niet wanneer er bijvoorbeeld niemand thuis is. Het systeem kan naar eigen wensen worden ingesteld.

De verlichting kan worden aangesloten worden op het systeem. Ze kan bijvoorbeeld ingesteld worden om automatisch uit te schakelen wanneer je het huis verlaat. De lichten kunnen eveneens worden gedimd via een app zodat je een aangename sfeer kan creëren én tegelijkertijd een beetje energie kan besparen.

Een niet te onderschatten functie van een Smart Home-systeem is dat het energiegebruik in huis gemonitord kan worden, per kamer en eventueel zelfs per toestel. Dat kan leiden tot een meer bewuste houding ten opzichte van energie en de manier waarop we ermee omgaan. Zo krijgen de gebruikers een beter beeld van waar de energie naartoe gaat en op welke processen ze eventueel kunnen besparen.

Als je een zonwering hebt, kan die eveneens worden geautomatiseerd. Zo kunnen je jaloezieën bijvoorbeeld afgesteld worden op basis van de zon en de temperatuur in het huis. Dat voorkomt oververhitting in de zomer en zorgt voor goedkope verwarming in de winter. Daardoor bespaar je respectievelijk op energie voor de airconditioning of stookkosten voor de verwarming.

Nadelen?

Op ecologisch vlak zijn er alleen maar voordelen, wel blijven de mogelijke minpunten van domotica in het algemeen een rol spelen. Zo is de aankoopprijs vaak een struikelblok. Het maakt een flink stuk uit van de totale kost aan elektriciteitswerken. Ook denken veel mensen dat domotica-systemen hun huis vatbaar maakt voor hackers, die het systeem kunnen hacken en de deuren en alarmen zouden kunnen uitschakelen. Vooruitgang in de technologie zorgt er tevens voor dat apparaten snel ‘verouderd’ zijn en bijgevolg niet meer mee kunnen met de nieuwe updates. Daardoor worden ze mogelijk kwetsbaar voor hackers en incompatibel met nieuwere apparaten. Dat zijn dus zeker factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een domotica-systeem.

Meer over elektriciteit.