Drie vierde van Belgen niet op hoogte van verbod GU10 halogeenspots

Een grote meerderheid van de Belgen is niet op de hoogte van een verbod op halogeenspots. Sinds 1 september 2016 geldt er een verbod op GU10 halogeenspots in de EU, maar een onderzoek van Philips Lighting wijst uit dat 71% van de Belgen dat niet weet.

De Europese Unie faseert al enkele jaren verouderde verlichting uit. Eerst waren de gloeilampen aan de beurt, en nu volgen de verschillende halogeenlampen. De GU10 halogeenspots zijn per direct verboden. Winkels kunnen dus geen nieuwe GU10 halogeenspots importeren, al mogen ze hun bestaande voorraad wel nog aan de man brengen. Het wordt dus tijd dat we massaal op LED overschakelen.

Cijfers over LED

  • 67% heeft thuis een LED lamp
  • 1 op de 5 gelooft nog steeds dat LED lampen niet gedimd kunnen worden
    • Opmerking: als je met LED’s hetzelfde dimeffect als halogeenspots wil bekomen (dimmen = minder fel én warmer), moet je opletten welke LED technologie de producent gebruikt. Meestal wordt dat als “Dim to Warm” of “WarmGlow” aangeduid. Zo’n dimbare LED lamp zal een warmere kleur geven als je ze dimt, terwijl bij een standaard dimbare LED lamp ze enkel minder fel zal schijnen.
  • 47% geeft aan zijn best te doen om geen energie te verspillen

Overige opmerkelijke cijfers

  • 17% gelooft dat halogeenspots efficiënter zijn dan LED spots.
  • 35% van de Britten willen geen moeite doen om LED lampen te installeren, hoewel dat dat de gemakkelijkste manier is om meteen te besparen.

 

Bron: LEDsky

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)