Ecologisch stoken met Finoven

“Hout verbranden als verwarmingsbron is een ecologische keuze, op voorwaarde dat dit met een hoog rendement gebeurt”, klinkt het bij Peter Steen. De meest simpele en efficiënte manier daarvoor is waarschijnlijk de Finoven. De Finoven, de naam zegt het zelf, is van oorsprong Fins. Het is een massieve kachel die door zijn grote massa (gewicht) ervoor zorgt dat het huis ook tijdens de koude winternachten in het hoge noorden niet volledig afkoelt. De rookgassen zorgen door het eenvoudige tegenstroomprincipe voor opwarming van de volledige kachel. Zonder lucht in beweging te brengen (tochtgevoel) en zonder oververhitting te produceren, creëren Tigchelkachels en Tigchelfinovens een warme ruimte door middel van stralingswarmte. Een aangenamere warmte is nauwelijks denkbaar..

Het warme middelpunt van uw woning

Als een Finoven eenmaal warm is van een sfeervuur van slechts enkele uren, kan deze langer dan een etmaal een groot deel van een woning aangenaam opwarmen. De zachte infraroodstraling is gelijk aan die van de Tigchelkachels, alleen zijn de afmetingen forser en door de grotere massa, is de warmte van langere duur. In een goed geïsoleerde woning is dit dus een kachel die over meerdere dagen warmte kan afgeven! Finovens worden ter plekke gebouwd.. Bij het ontwerpen en bouwen zijn er nauwelijks beperkingen. De uiteindelijke vorm en kleur kunnen naar wens worden aangepast, Strakke/moderne of klassieke vormgeving, organisch of geïntegreerd in de stijl  van het interieur, vrijwel alles kan! Schoonmetselwerk, betegeld, leem- of gipsstuc, beschilderingen… 

Zuivere verbranding

Naast de behaaglijke warmte, zijn hoog rendement, stookgemak en zuivere verbranding de belangrijkste trefwoorden. Door de trage afgifte van warmte loopt de verbrandingstemperatuur in de stookkamer op tot wel 1000°C. Door deze hoge temperatuur is de verbranding veel completer dan in eender welke klassieke houtkachel. Dit resulteert in een minimale uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen. (lager dan de strengste uitstootnormen in Europa, namelijk de Oostenrijkse). Bovendien duurt een stookbeurt in een Finoven of Tigchekachel maximaal twee uur per dag, terwijl een open haard of klassieke kachel die de hele dag brandt ook de hele dag fijn stof uit stoot.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)