Geef kleding een nieuw leven met katoenisolatie

Wie isoleert met katoenisolatie helpt de natuur twee keer. Om te beginnen heeft katoen uitzonderlijke thermische eigenschappen en verbruikt je gebouw hierdoor minder energie. Daarenboven is katoenisolatie een recyclageproduct en draagt het bij tot de vermindering van onze gigantische afvalberg. Eén ding is alvast duidelijk: Voor je ‘ouwe jeansfrak’ bestaat er een betere bestemming dan de vuilbak.

Dat er meerdere kwalitatieve, bio-ecologische isolatiematerialen op de markt zijn, weet de milieubewuste (ver)bouwer onderhand wel. Men denkt dan spontaan aan papiervlokken, houtvezeldekens, vlas- of hennepmatten. Vermoedelijk is katoenisolatie minder gekend als duurzaam alternatief. Katoen wordt niet automatisch met duurzaamheid geassocieerd omdat de productie ervan een zeer veeleisende teelt is waarin veel water en chemische middelen worden gebruikt. Om die reden zou het totaal onverantwoord zijn om nieuwe katoenvezels aan te wenden voor de productie van katoenisolatie. En dat doet men ook niet. Katoenisolatie is een recyclageproduct. Bedrijven die katoenisolatie produceren, geven oude, afgedankte kleding een nieuw leven en helpen dus om onze afvalberg te verminderen.

Uiteraard komt enkel de kledij die zodanig versleten is dat ze niet meer kan worden gedragen in de productie terecht. De verzamelde kledij wordt zorgvuldig gesorteerd want enkel het zuivere katoentextiel zoals jeans en velours kan worden gebruikt als grondstof voor katoenisolatie. Het textiel wordt verscheurd totdat enkel de vezels overblijven. Die vezels worden op hun beurt behandeld om de brandweerstand te verbeteren en schimmelvorming tegen te gaan, alvorens ze worden verwerkt tot isolatie. Op voorwaarde dat het eindproduct wordt vervaardigd zonder het gebruik van chemische stoffen, zoals formaldehyde, vluchtige organische stoffen en boorzouten, is katoenisolatie een uiterst milieuvriendelijk product dat onschadelijk is voor de installateur en de eindgebruiker.

Je kan katoenisolatie verkrijgen in de vorm van matten of rollen die in de praktijk eenvoudig zelf te plaatsen zijn. Deze kunnen worden gebruikt voor het isoleren van muren, scheidingswanden, vloeren en daken. Een extra troef is dat het plaatsen van katoendekens wordt vereenvoudigd door de lage massadichtheid en de veerkracht. Wanneer je het materiaal samendrukt en plaatst tussen bijvoorbeeld een regelwerk komt het terug tot zijn volledige dikte. Zo kan je er zeker van zijn dat de dekens mooi aansluiten en er geen koude bruggen ontstaan. Je kan ook katoenvlokken kopen in zakken. Die zijn ideaal om te laten inblazen in bijvoorbeeld je dakconstructie of zoldervloer. Het inblazen gebeurt met een speciale machine en dat vraagt wat behendigheid. Daarom vertrouw je deze opdracht best toe aan een ervaren aannemer.

Katoenisolatie is een prima isolatiemateriaal voor wie een gezonde woning wenst met een aangenaam binnenklimaat. Het is duurzaam en beschikt over goede thermische eigenschappen. Technisch gezien zijn de kwaliteiten vergelijkbaar met de kwaliteiten van andere bio-ecologische isolatiematerialen zoals vlas, hennep of schapenwol. Met een lambda-waarde van 0,039 W/mK en een soortelijke warmtecapaciteit van 1600 J/kgK zorgt het in de winter voor een goede isolatie en houdt het in de zomer de ruimte aangenaam fris. Heel bijzonder is dat de warmteopslagcapaciteit van katoenisolatie beter scoort dan die van isolatiematerialen op basis van petrochemische grondstoffen. Dit wil zeggen dat katoenisolatie de warmte goed kan opslaan om deze nadien vertraagd weer aan de ruimte af te geven. Daarenboven is katoenisolatie dampopen waardoor het vocht dat zich aan de binnenzijde van de constructie bevindt maximaal kan worden afgevoerd. Tot slot zijn ook de uitzonderlijke akoestische eigenschappen een vermelding waard. In grote ruimtes zoals sporthallen of zwembaden maakt men reeds geregeld gebruik van katoenisolatie om hinderlijke nagalm te verminderen.

In een ideale wereld dragen we allemaal gerecycleerde kleding maar helaas is dit nog lang niet de realiteit. Wil jij alvast jouw steentje bijdragen om afval uit textiel te verminderen? Kies dan zeker bij je bouw- of verbouwproject voor isolatie uit gerecycleerde katoen. Niet alleen het milieu maar ook je portemonnee èn je gezondheid zullen er wel bij varen.

Wil je weten waar je katoenisolatie kan kopen of welke bouwprofessionals ervaringen hebben met dit materiaal? Raadpleeg dan de VIBE-adressendatabank!

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Bron: VIBE