Verf verwijderen! Een stap voor stap handleiding

Na enkele jaren is de kans groot dat je een of meerdere kamers in je huis opnieuw wil schilderen. Heel leuk, maar eerst komt natuurlijk nog een vervelend klusje waar iedereen toch doorheen moet: het verwijderen van de oude verflaag. De meest gebruikte verfsoort voor het schilderen van muren en plafonds is latexverf, omdat deze soort verf vocht- en schimmelwerend is. Helaas is deze soort verf niet erg milieuvriendelijk omdat er microplastics in zitten. Latex verf verwijderen van muur? Verf verwijderen van vloer? Het verwijderen van die oude verflagen kan op verschillende manieren, wij leggen je uit welke opties er zijn en welke al dan niet milieuvriendelijk zijn om te gebruiken.

Ben jij zelf professioneel schilder en wil je graag meer en betere klanten binnenhalen? Laat dan vrijblijvend hier je gegevens achter.

Wat heb je nodig?

ProductCheck prijs
AfsteekmesBol.com
VerfbranderBol.com
AfbijtmiddelenBol.com
PlamuurBol.com
GrondverfBol.com

Laat je je schilderwerken liever over aan een professional? Vraag dan vrijblijvende offertes op voor schilderwerken in jouw regio.

Verf verwijderen van muur

Hoewel het soms verleidelijk is om gewoon over je oude verf heen te schilderen, raden we je dat toch af. Het resultaat zal immers niet zo mooi zijn en er bestaat steeds een kans dat je nieuwe laag na een tijdje gaat afbladderen, wat ook niet erg mooi is. Het goed voorbereiden van je ondergrond is dus een enorm belangrijke en niet te onderschatten stap in het schilderproces. En dat begint met verf verwijderen.

Schuren en afsteken

De eerste stap die je best probeert is het afsteken van de oude verflaag met een plamuurmes. Als je verf al wat afbladdert, kan je er op die manier al heel wat afkrijgen. Dit is echter een zeer arbeidsintensief karwei dat een hele tijd in beslag kan nemen, zeker als je het alleen doet. Ook kan je ervoor kiezen om je muren met een ruw schuurpapier volledig af te schuren. Dit kan met de hand, maar gelukkig zijn er ook machientjes verkrijgbaar die dat werkje een pak lichter voor je maken. Ook dit proces neemt een hele tijd in beslag, en door de stof die vrijkomt bij het schuren, zet je best een mondmasker op om geen schadelijke stoffen die soms in oude verf zitten in te ademen. Let er ook goed op dat je alle verf wel degelijk hebt verwijderd, want als er nog restjes achterblijven, zal je dat zien wanneer je een nieuwe verflaag aanbrengt.

Verf verwijderen door afbranden

Geen nood: deze techniek klinkt spectaculairder dan het eigenlijk is. Verf van je muren ‘branden’ doe je eigenlijk gewoon door met een hete-luchtblazer op je muren te blazen, zodat de verf vanzelf van de muren zal loskomen. Eenmaal de verf is gelost, hoef je ze enkel nog los te steken met een plamuurmes. Let er zeker op dat je met de hete lucht niet te dicht in de buurt van ramen komt, want door de hitte bestaat immers het risico dat deze zullen springen. Soms lees je dat je de verf ook met een echte vlam kan losbranden, maar dit is erg ongezond, doe het dus beter niet! Ook al is de techniek met de hete lucht veel minder schadelijk, kan je er toch nog het beste voor kiezen om toch een mondmasker te dragen. Ook hittewerende handschoenen en een veiligheidsbril zijn voor dit klusje geen overbodige luxe.

Afbijten

Soms komt verf er niet makkelijk af, zeker wanneer verschillende lagen boven elkaar werden geschilderd kunnen vorige technieken te veel tijd in beslag nemen, en is het een erg grote klus om alleen uit te voeren. Als dat het geval is, is er nog steeds de optie om je muren en plafonds te behandelen met een product dat de verf van de muren losweekt. Deze producten zijn steeds bijtend en agressief. Toch kan je hier ook kiezen voor ecologische alternatieven. Let erop dat het product biologisch afbreekbaar is en PH-neutraal is. In zaken die zich specialiseren in ecologisch bouwen en renoveren, kan je dit soort verfverwijderaars zeker terugvinden. Denk er wel aan dat hoewel hier ecologische alternatieven voor bestaan, het nog steeds beter is om niet met dit soort producten te werken omdat er steeds (al is het heel weinig) schadelijke stoffen in kunnen zitten. Als een product gevaarlijk is voor jouw huid, zal het dat ook zijn voor het milieu.

Afbijtmiddelen kopen

Muren voorbereiden

Als je je oude verf hebt verwijderd, kan je controleren of je muren nog egaal zijn. Is dit niet het geval, dan kan je eventueel gaten opvullen met plamuur (verkrijgbaar bij Bol.com), hier verkopen ze ook sneldrogende versies van, zodat je niet te lang moet wachten. Als die droog is, schuur je dat stukje ook nog eens op, zodat de muur zeker vlak is. Daarna is het best dat je je muren nog eens goed wast. Dit doe je eerst met water en zeep, daarna spoel je nog eens met gewoon water. Belangrijk is dat je je muren en plafonds lang genoeg laat drogen voor je verder gaat met de volgende stap. Je doet dit dus best een dag van tevoren en je maakt de muren niet te nat, zodat ze op een nacht zeker droog zullen zijn.

Als de muren goed droog zijn, ga je aan de slag met grondverf (bij Bol.com) of voorstrijkverf. Welke je moet gebruiken, is afhankelijk van de ondergrond. Grondverf breng je aan op hout, zodat je gewone verf niet in het hout kan trekken. Voorstrijkverf wordt vooral gebruikt op een ‘zuigende’ ondergrond. Dit vind je vooral terug bij beton, baksteen, pleisterwerk en gips.

Eenmaal de grond- of voorstrijkverf erop zit, kan je beginnen aan het schilderwerk. Ben je nog op zoek naar  welke soort ecologische verf je wil gebruiken? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor leemverf of kalkverf.