Hoe herbebossing de opwarming van de aarde kan tegenhouden

De reden waarom ze bij Natuurhuisje voor elke overnachting een boom planten, is onder andere omdat er op die manier een hoop CO2 uit de lucht gehaald kan worden. Alle schade die gemaakt is, kan daardoor beetje bij beetje minder worden gemaakt. Maar hoe werkt het dan precies, en hoe kan herbebossing de opwarming van de aarde nou tegenhouden?

Koolstofdioxide en bomen

Simpel uitgelegd: bomen en planten nemen koolstofdioxide op uit de atmosfeer. Dat betekent dat het broeikasgas op deze manier letterlijk uit de lucht wordt gehaald. Door meer ruimte vrij te maken voor de natuur, en voor bossen in het bijzonder, zal er daarom minder broeikasgas in de lucht hangen. 

Wetenschappers hebben berekend hoeveel bos er nog aangelegd kan worden en wat we daarmee bereiken. Eerst even de feiten op een rij. Op dit moment hebben we 5,5 miljard hectare bos op aarde. Volgens onderzoekers kan daar een gebied bij komen van 1,7 á 1,8 miljard hectare. Dat is een gebied ter grootte van de Verenigde Staten, behoorlijk wat dus. Als er 1,5 miljard hectare extra bos gepland wordt, betekent dit dat er zo’n 2,5 miljard ton koolstof uit de lucht gehaald kan worden. 

Door de mens is er zo’n 300 miljard ton koolstof bijgekomen. Stel dat er daadwerkelijk zoveel extra bomen worden geplaatst, kunnen deze bossen zo’n 205 miljard ton koolstof opnemen, zeggen wetenschappers. Dat maakt het extra aanleggen van bomen dan ook zo aantrekkelijk voor het verbeteren van het milieu. 

Toch heeft de toekomst in een warmere wereld minder goed nieuws. Want in een warmere wereld zullen er juist bossen komen in koudere gebieden, dit zal ervoor zorgen dat de bossen een stuk minder dichtbegroeid zijn. Wat in feite dus betekent dat er nog meer plaats nodig is om bomen te laten groeien. Al met al zal het plaatsen van extra bomen er wel voor kunnen zorgen dat de aarde een stuk minder snel op zal warmen. 

Wereldrecord bomen planten

Gelukkig wordt er steeds meer gedaan aan het plaatsen van extra bomen. Vergeleken met Ethiopië pakken we het bij Natuurhuisje slechts klein aan: onlangs verbrak het Afrikaanse land het wereldrecord bomen planten. Eind juli werden hier maar liefst 350 miljoen bomen geplant op één dag! Hiermee werd het wereldrecord van 50 miljoen bomen planten op één verbroken, dat op naam van India stond. Met deze actie wil Ethiopië andere Afrikaanse landen stimuleren om ook extra bomen te planten. 

Met die 350 miljoen extra bomen is de president van het land nog niet klaar. Hij wil tot oktober maar liefst 4 miljard extra bomen hebben geplant. Het bosoppervlak is 4 procent afgenomen van het totale landoppervlak in het eerste decennium van deze eeuw. Honderd jaar geleden was dit nog 35 procent. Hier wil hij nog meer verandering in brengen. 

Bron: Natuurhuisje

Een gedachte over “Hoe herbebossing de opwarming van de aarde kan tegenhouden

Reacties zijn gesloten.