Krijgen BEN-woningen interessante voorwaarden bij een lening?

Je hoort de laatste tijd heel veel over premies in verband met duurzaamheid. Er is vaak goed nieuws over nieuwe premies die goedgekeurd worden. Spijtig genoeg ook nog vaak over premies die afgeschaft worden. Maar hoe zit het nu eigenlijk met BEN-woningen (Bijna Energie Neutrale)? Nog niet zo optimaal, zo blijkt. Zoals gewoonlijk is het weer een ware Kafka om te weten te komen wanneer je in aanmerking komt. Ook welke premies je precies zal krijgen, is niet altijd even duidelijk. Daarom een kort overzicht.

BEN-woningen, wat zijn dat?

BEN staat voor “Bijna-EnergieNeutraal” en is dus een woning, appartement of kantoor dat weinig energie verbruikt voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. De energie die toch nodig is, wordt gehaald uit hernieuwbare bronnen. Vanaf 2021 zal iedereen in België en Europa alleen nog volgens deze standaard mogen bouwen. Maar waarom wachten met wat je nu al kan doen? Door nu al voor de BEN-bouwwijze te kiezen draag je niet enkel bij aan het milieu, je bent ook zeker naar de toekomst toe dat je woning of kantoor niet in waarde zal dalen. Voor meer informatie kan je best dit artikel lezen.

Enkele fiscale voordelen op een rijtje

Uiteraard betaalt een BEN-woning zichzelf terug. U moet bijvoorbeeld al veel minder verwarmen, wat u ineens al een pak geld uitspaart. Een eerste fiscaal voordeel is de korting op de te betalen roerende voorheffing. Belangrijk hierbij is het E-peil. Hoe lager dit getal is, hoe beter. Het getal wordt trouwens berekend door experts. Voor bouwaanvragen vanaf 2016: Korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dat gedurende 5 jaar. Korting van 100% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E20 en dat gedurende 5 jaar. Het is ook mogelijk dat u in aanmerking komt voor een energielening van de Vlaamse overheid. Controleer zeker even de voorwaarden. Ten slotte is het misschien ook nog mogelijk om via uw bank een voordelige lening te krijgen. Dit gaat echter enkel bij Belfius en Triodos bank. Spijtig genoeg zijn er volgens de Vlaamse overheid nog geen andere banken met gelijkaardige acties.

De fiscale voordelen van BEN-woningen zijn er dus wel, maar ze zijn misschien nog niet optimaal. Hou voor verdere informatie de site van de Vlaamse overheid in de gaten. De wetten rond subsidiëring zijn constant in beweging. Raadpleeg ook zeker eens een expert. Zij weten vaak exact wat u moet doen om zoveel mogelijk voordelen te halen uit uw woning.