Métisse isolatie: duurzaam isolatiemateriaal van gerecyclede katoenvezels

Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Ingezamelde kledij die niet meer te gebruiken is als kleding, wordt verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. Van nature heeft katoen zeer goede isolerende eigenschappen. We dragen niet voor niets kleding van katoen die ons in de winter warm houdt en in de zomer koel. Bijkomend voordeel is dat katoen zeer goede akoestische eigenschappen heeft, waardoor Métisse een toonaangevende positie op de markt heeft als het gaat om akoestische isolatie.

In 2005 starten Vernooij Textile Recyclers en Le Relais met de ontwikkeling van een isolatiemateriaal van oude kleding. In 2007 betreedt dat isolatiemateriaal de Franse markt als het product Métisse. Drie jaar later wordt Métisse door VRK Isolatie in Nederland en België geïntroduceerd. VRK ontstaat door een samenwerking tussen Vernooij Textile recyclers (kledingsorteerbedrijf), het Franse Le Relais (kleding inzameling en sortering) en Stichting KICI (kledinginzameling). Inmiddels verkoopt VRK Métisse isolatie in heel veel Europese landen. Le Relais draagt nu volledig zorg voor de productie van Métisse en heeft hiervoor in 2012 een compleet nieuwe fabriek gebouwd.

Isoleren met kleren

Jezelf warm houden met spijkerbroeken van katoen en truien van wol. Een simpel idee dat echter nooit op deze wijze in de praktijk gebracht werd. Het afgelopen decennium is de kwaliteit van de textiel blijven dalen. Deze wegwerpkleren die voor een lage prijs worden verkocht, zijn dan ook al weer snel terug te vinden in de kledingcontainers. Het is echter vaak onmogelijk om hiervoor een tweede eigenaar te vinden. Geconfronteerd met dit economische en ecologische probleem is Le Relais gestart met zoeken naar een alternatief voor de kleding die anders verbrand zou worden.

Métisse wekt geen irritatie op, en kan dus zonder mondkapje geplaatst worden. Het is zeer sterk materiaal en heeft een homogene samenstelling. Daardoor heeft het materiaal een zeer constante dikte. Het gevolg: een betere isoleerprestatie en dus een kostenbesparing. Het materiaal is flexibel, maar toch vormvast en zeer sterk. Bovendien is het dampregulerend vanwege de natuurlijke vezels: het reguleert de relatieve luchtvochtigheid in uw woning.

Alle drie de pijlers van duurzaamheid

Métisse isolatie is het enige isolatiemateriaal dat op alle drie de pijlers van duurzaamheid scoort: vanwege 90% gerecyclede kleding is het zeer goed voor het milieu (Planet), de kledinginzameling en -sortering wordt gedaan door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (People), en door te isoleren gaat de energierekening omlaag (Profit).

De samenstelling en de structuur van Métisse (lange katoenen vezels) garanderen een uitstekende akoestische prestatie. Het product heeft ook een zeer beperkte ecologische voetafdruk: geen enkel isolatiemateriaal bevat zo’n groot aandeel gerecyclede vezels als Métisse. Omdat het een natuurproduct is, zijn de deeltjes die zeer minimaal vrijkomen absoluut niet schadelijk voor de gezondheid en is het zeer huidvriendelijk (het prikt niet).

Benieuwd naar ander duurzaam isolatiemateriaal? Hier vind je een handig overzicht.

Bron: VRK Isolatie & Akoestiek

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)