Optimaal wooncomfort met wandverwarming

Wandverwarming warmt het huis op door middel van stralingswarmte, wat doorgaans een aangenamer gevoel geeft dan convectieverwarming. Naast verwarming kan het trouwens ook gebruikt worden als koelingssysteem! Er zijn twee opties voor de installatie van wandverwarming, namelijk droogbouw en met pleisterwerk. Wandverwarming is ideaal in combinatie met leem.

Twee soorten verwarming

Een verwarmingssysteem kan zijn warmte in principe op twee verschillende manieren verspreiden: door de lucht te verwarmen (convectie) of door stralingswarmte. De lucht verwarmen is de gemakkelijkste vorm van ruimteverwarming, want convectorradiatoren zijn klein en compact. Maar door de luchtverwarming, gaat de lucht wel circuleren in de ruimte, waardoor stof rond gaat wervelen. De lucht wordt ook uitgedroogd en zorgt zo voor een minder gezond binnenklimaat.

Wandverwarming produceert bijzonder veel stralingswarmte

Stralingswarmte wordt daarentegen doorgaans als veel aangenamer ervaren. De warmte wordt dan verspreid als elektromagnetische golven, zoals die van de zon. Wanneer je aan stralingswarmte blootgesteld wordt, verwarmen de stralen je lichaam rechtstreeks, zonder eerst de lucht te verwarmen.

Wandverwarming verdeelt zijn warmte grotendeels als stralingswarmte. Daardoor zorgt wandverwarming voor een zeer gezellige atmosfeer in huis.

Droogbouw of in de pleister verwerkt

Een wandverwarming is geschikt voor zowel buiten- als binnenmuren. Er zijn twee mogelijkheden voor de installatie: de verwarmingsbuizen kunnen direct op de muur of isolatielaag geplaatst en vastgemaakt worden, of ze kunnen in de isolatielaag ingebouwd worden. Bij de eerste optie bevinden de verwarmingsbuizen zich in de laag die de warmte verdeelt, die meestal uit een muurpleister bestaat.

Als de verwarmingsbuizen in de isolatie geïntegreerd worden, dan kunnen naast muurpleister ook droogbouwplaten gebruikt worden als laag die de warmte verdeelt. Die laag kan met een bijkomstige muurbedekking gecombineerd worden, zoals tapijten, verf, structuurpleister of tegels. Als pleister kan kalk-, gips-, leem- of silicaatpleister gebruikt worden. Cementpleister is minder geschikt, omdat die stijf is en de warmte niet genoeg doorlaat. Of de pleister gewapend moet worden, hangt af van het gebruikte wandverwarmings- en pleistersysteem.

Bij grotere verwarmde muren kunnen bewegingsvoegen overigens noodzakelijk zijn, zodat de thermische uitzetting van de muur bij temperatuurschommelingen opgevangen kan worden.

Wandverwarming en leem gaan hand in hand samen

Een wandverwarming wordt vaak met de bouwstof leem gecombineerd, omdat leem de positieve eigenschappen van wandverwarming ideaal ondersteund. Zo werkt leem vochtregulerend en slaagt het goed de warmte op. Daarbovenop wordt leem als een “warme” bouwstof gezien. Tegenwoordig kan leem in combinatie met wandverwarming niet alleen als leempleister, maar ook in droogbouw met leembouwplaten worden gebruikt.

Wandverwarmingen zijn een lage temperatuurverwarmingen en zijn daarom perfect voor lage-energiewoningen. Door de lage voorloop- en teruglooptemperatuur kunnen ze zeer goed gecombineerd worden met een warmtepomp of een hoogrendementsketel.

Wandverwarming als koelsysteem

Wanneer er koud water in plaats van warm water doorheen de buizen in de muur wordt gejaagd, dan zorgt het verwarmingssysteem voor koeling. Tegenover conventionele airconditioning heeft dat het voordeel dat het geluidloos is en geen tocht kan veroorzaken. En als er een aardwarmtepomp die kan koelen ter beschikking is, dan worden de energiekosten nog eens lager!