Perliet isolatie, een natuurlijk en onbrandbaar isolatiemateriaal

Perliet is een silicaatgesteente dat van vulkanische oorsprong is en uitermate geschikt is als isolatiemateriaal. Het vulkaangesteente wordt vermalen in kleine korrels en vervolgens kort tot meer dan 1000 graden verhit. Daarbij trekt het chemisch gebonden kristalwater uit het gesteente en gaan de perlietkorrels zwellen tot 10 à 20 keer hun originele volume. Daarbij ontstaan granulaatkorrels waarin lucht gevangen zit, wat zorgt voor de isolerende eigenschappen van perliet.

Eigenschappen

Perliet is zelfs zonder chemische toevoegingsstof onbrandbaar en wordt daarom ingedeeld in bouwstofklasse A1 (onbrandbaar). De thermische geleidbaarheid bedraagt 0.050-0.70 W/qmK. Perliet kan als gesteente niet rotten en ongedierte en knaagdieren zijn er allesbehalve fan van.

Gebruik

Gewoonlijk wordt perliet gestort als losse granulaat in zolderruimtes of het dak. Ondertussen zijn er echter al een hele hoop andere producten op basis van perliet beschikbaar, tot zelfs complete warmte-isolatiesystemen (bijvoorbeeld perliet isolatie- en bouwplaten). Uniek is teven het gebruik van perliet als lichtgewicht voor mortel en pleisterwerk, om de bouwstof lichter te maken. De classificatie in de bouwstofklasse A1 (niet brandbaar) maakt perliet nog eens extra nuttig.

Bij het gebruik van perliet als los stortgoed moet erop gelet worden dat er een absoluut dichte ondergrond moet zijn. Sommige fabrikanten beschikken bovendien over een grote collectie van muurtegels met perlietvulling. Door deze vulling wordt de warmte-isolatie van de tegels sterk verhoogt. Zo is er geen extra isolatie van de muur of het dak nodig nodig.

Overzicht

Warmtegeleidingscoëfficiënt: 0,050-0,070 W/(m·K)
Soortelijke warmte: 1.000 J/(kg·K)
waterdampdiffusieweerstand: 3
Bouwstofklasse: A1 onbrandbaar
Dichtheid: 40-90 kg/m3
Primaire energie: 90-160 kWh/m3

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Wil je info en prijzen van isolatie ontvangen? Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.

Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland