Reizen met een kleine(re) ecologische voetafdruk

Je wilt na een stevige werkperiode nog eens genieten van een leuke vakantie? Je wilt je kinderen een vakantie gunnen die ze nooit meer zullen vergeten? Maar je maakt je eigenlijk toch wel zorgen over het milieu. Vliegtuigen zijn absoluut niet goed voor het milieu, maar hoe moet je anders naar de andere kant van de wereld gaan? En hoe groot is het verschil tussen de auto en het vliegtuig als ik een reis naar het zuiden van Frankrijk of Spanje wil? Kortom: hoe ga ik duurzaam op reis?

De ecologische voetafdruk van transport

De grote boosdoener voor het milieu is niet zozeer wat je doet op reis, maar hoe je op je bestemming raakt. Het verschil tussen vliegtuig en trein of auto is heel groot. Stel je voor: je wilt een reis naar het zuiden van Frankrijk, wat is dan de beste manier om te reizen. Uit onderzoek blijkt dat een treinrit naar het zuiden van Frankrijk tot acht keer beter voor het milieu is dan een vliegtuigticket. Een auto is vier keer beter dan een vliegtuigticket voor het zuiden van Frankrijk. De uitstoot van de auto is uiteraard sterk afhankelijk van de hoeveelheid files. Hoe dichterbij de bestemming, hoe beter het procentueel is voor het milieu om niet voor het vliegtuig te kiezen.

Wanneer je toch voor het vliegtuig kiest

Wanneer je hier toch voor kiest, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen.

  • Een rechtstreekse vlucht is veel beter dan eentje met tussenstations.
  • Je kan ook beter een reis van twee weken naar Kenia doen dan een weekje Aruba en een weekje Australië. Een milieucompensatie betalen kan je geweten ook sussen.
  • Sommige luchtvaartmaatschappijen sponsoren zelf duurzame projecten waar klanten ook een donatie aan kunnen doen.
Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)