‘s Werelds eerste 3D geprinte zonnebril van plastic afval

Met behulp van 3D print technologie en lokaal gerecycleerd afval maakt de startup ‘w.r.yuma’ stijlvolle zonnebrillen. De startup wil mensen inspireren om op een nieuwe manier naar afval te kijken. Als we geen slimme oplossing bedenken voor ons plastic afval, zal er in 2050 meer plastic in de oceanen zitten dan vis. W.r.yuma wil nu minstens 10.000 euro ophalen met de verkoop van de eerste collectie via crowdfunding platform Kickstarter. 

w.r.yuma is het eerste bedrijf ter wereld dat zonnebrillen 3D print van plastic afval. De zonnebrillen worden gemaakt van gerecycleerde auto dashboards, PET-flessen en koelkasten. De brillen worden in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen van topkwaliteit (100% UV-bescherming).

“3D printen opent de deur naar een circulaire economie”, zegt Sebastiaan (33, ingenieur), de oprichter van w.r.yuma. “Het is een heel efficiënt proces waarbij in kleine oplage gepersonaliseerde monturen gemaakt kunnen worden die later makkelijk terug gerecycleerd kunnen worden.”

Voor het plastic afval voor de brilmonturen werkt w.r.yuma samen met de Better Future Factory in Rotterdam, dat gerecycleerde auto dashboards, PET flessen en koelkasten omsmelt tot duurzame 3D printer inkt. De Brusselse startup Tridea levert 3D print inkt van gerecycleerde PET flessen.

“Onze visie is een wereld waarin afval niet bestaat”, zegt Sebastiaan “Onze zonnebrillen bestaan niet enkel uit gerecycleerd afval, maar ze zijn dankzij 3D print technologie ook demonteerbaar zodat ze makkelijk terug gerecycleerd kunnen worden.” En dat is exact wat w.r.yuma gaat doen: klanten kunnen straks hun oude zonnebril omwisselen voor een nieuw model -met korting- terwijl de oude frames worden gerecycleerd.”

w.r.yuma is toepasselijk genaamd naar de zonnigste plek op aarde: Yuma (in Arizona, VS)

Een nieuwe kijk op afval

“Behalve een mooi product, willen we een ‘conversation starter’ maken en mensen uitnodigen om anders naar afval te kijken; niet als vuilnis maar als kostbare grondstof.” Zegt Sebastiaan. “We weten dat onze zonnebrillen de wereld niet kunnen veranderen, maar de mensen die ze dragen kunnen dat wél. “

Het probleem van plastic afval is nog nooit zo urgent geweest als nu. Elk jaar produceert de wereld zo’n 300 miljard kg plastic, evenveel als het totale gewicht van alle mensen op aarde. Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen gebruikt en elke minuut belandt de inhoud van een vrachtwagen vol afval in onze oceanen. Als we in dit tempo doorgaan zal er in 2050 meer afval dan vis in onze oceanen zitten. En verwacht wordt dat de plastic productie zal verdubbelen in de komende 20 jaar. Het probleem wordt alsmaar groter en groter.

Plastic verzamelen op festivals

In de zomer van 2018 zal w.r.yuma op verschillende muziekfestivals in Europa plastic verzamelen om daar vervolgens brillen mee te printen. “Met de bekertjes die festivalgangers inleveren gaan wij ter plaatse hippe zonnebrillen printen. Een zonnebril van het bekertje waar je zonet nog een biertje uit dronk, dat is de toekomst”.

w.r.yuma kiest direct voor een internationale lancering met hun eerste collectie zonnebrillen via crowdfunding platform Kickstarter. De eerste kopers krijgen 30% korting en betalen 67 euro.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)