Slow fashion, duurzame kleding voor iedereen?

U heeft de naam waarschijnlijk al wel eens zien opduiken in reclameboodschappen, op tv of in de winkelstraat. Maar wat is slow fashion nu eigenlijk? En wordt het de nieuwe standaard? Is duurzame kleding voor iedereen? Momenteel is het in elk geval wel trendy, wat hun ideologie eigenlijk tegenspreekt.

Waar staat slow fashion voor?

Slow fashion draait volledig rond duurzaamheid. Het kan gezien worden als grote tegenstander van de fast fashion. De klassieke kledingwinkels waar het grootste deel van de bevolking hun kleren haalt, gebruiken het fast fashion model. De kleren worden ontworpen door designers en de ontwerpen worden doorgestuurd naar fabrieken in lagelonenlanden, waar hier en daar toch nog een kinderhand aan de pas komt. Fast fashion is trendgebonden en niet het hele jaar bruikbaar. Je kan sommige trends in dezelfde periode een jaar later zelfs niet meer aandoen als je de fashionista’s mag geloven.

Dit in tegenstelling tot slow fashion. Slow fashion wordt gemaakt in lokale fabrieken of productiehuizen, waardoor er veel transportkosten uitgespaard worden. Er worden natuurlijke materialen gebruikt, voor duurzame kleding. Duurzaam als in tijdloos. Kleding die niet seizoens- of trendgebonden is. Daar wordt er bij slow fashion naar gestreefd.

Het prijskaartje

Omdat slow fashion met eerlijke verloning en goede arbeidsomstandigheden werkt (hier vind je info over keurmerken en labels), komt het wel met een prijskaartje. Het gebruikte materiaal is ook veel duurzamer, wat zich ook laat merken in de prijs. Dit weegt natuurlijk wel door op onze portefeuille, maar de kleren kan je wel heel lang gebruiken. Het is misschien wel niet ideaal voor kinderen en jongeren. Duurzame kleding die lang meegaat is niet ideaal voor kinderen die nog groeien. Daartegenover staat dat er verschillende kinderen van kunnen genieten, in de familie of vriendenkring of via tweedehandswinkels. Voor volgroeide jongeren zijn de kleren dan weer vaak te duur. Slow fashion is een mooi verhaal dat niet alleen voor de “happy few” is.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)