Tien keer verpakkingsvrij winkelen in België

Boodschappen doen zonder nadien veel verpakkingen in de vuilbak te gooien? Dat is heel gemakkelijk als je naar een verpakkingsvrije winkel gaat! Je neemt jouw eigen dozen/potten/zakjes mee en vult naar hartenlust wat je nodig hebt. Benieuwd hoe het werkt? Bij deze 10 winkels in België shop je verpakkingsvrij:

1. Ohne (Gent)

De Gentse verpakkingsvrije winkel Ohne is een succes in Gent. Na de eerste winkel in de Steendam, opende onlangs een tweede winkel vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Ohne steunt op 3 pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. Naast voeding, vind je er ook onderhoudsproducten en cosmetica. Breng zelf jouw herbruikbare potten of zakken mee en vul ze naar hartenlust.

ohne.be/gent/ – Steendam 59 en Koningin Elisabethlaan 22, 9000 Gent

2. Robuust (Antwerpen)

Robuust is de eerste verpakkingsvrije winkel van België. De winkel wil klanten kennis meegeven over hoe duurzaam leven herbronnend, tijdbesparend, leuk en goedkoper kan zijn. Je kan bij Robuust seizoensgebonden groenten en fruit van de lokale bioboer kopen maar ook allerlei andere voedingsmiddelen in bulk zoals koffie, thee, zuivelproducten, zoetigheden, noten, granen, oliën en verse jus.

www.berobuust.com – Reyndersstraat 2, 2000 Antwerpen

3. Content (Leuven)

Content is een coöperatieve voedingswinkel zonder verpakkingen. Ze bieden alle producten aan die nodig zijn voor de dagelijkse behoeften: granen en droogwaren, groenten & fruit, brood, zuivel, drank,… zonder (of met herbruikbare) verpakking. Daarnaast is Content een gezellige ontmoetingsplaats, waar je even kan bijpraten of iets nieuws leren in workshops, lezingen of events.

contentleuven.weebly.com – Tiensestraat 259, 3000 Leuven

Ga je naar een verpakkingsvrije winkel? Neem dan jouw eigen dozen/potten/zakjes mee en vul ze naar hartenlust

4.  Kabas (Mechelen)

Kabas kiest ervoor om een assortiment aan te bieden van nauwkeurig geselecteerde en kwalitatieve voeding, onderhoudsproducten en gebruiksvoorwerpen. Dat alles onder de noemer verpakkingsvrij. Op deze manier willen ze de consument de kans geven om dagdagelijks verpakkingsvrij(er) te leven. Deze milieubewuste levensstijl maakt het mogelijk om stil te staan bij de hoeveelheid verpakking rondom ons en vooral om daar zelf iets aan te veranderen.

www.dekabas.be – Keizerstraat 17, 2800 Mechelen

5. La Petite Constance (Doornik)

In La Petit Constance vind je kwaliteitsproducten van biologische landbouw. Uitbaatster Constance zet je op weg om verpakkingsvrij te kopen en geeft je tips als gediplomeerd diëtist en physiotherapeut.

www.lapetiteconstance.com – Rue de la Madeleine 63, 7500 Tournai, Hainaut

6. Zonder Meer (Kortrijk)

Zonder Meer is een nieuwe Bio/Eco/Fair winkel in Kortrijk. Eten, drinken, verzorgen, wonen, onderhoud, spelen,… en dat zo verpakkingsvrij mogelijk. Zonder Meer start met een webwinkel. Dat betekent dat sommige zaken niet anders dan verpakt kunnen opgestuurd worden. Maar ook hier kiezen we voor recycleerbare verpakkingen (papier, karton, composteerbare zakjes). Op 17 september 2017 optent Zonder Meer de deuren in Kortrijk.

www.zonder-meer.be

7. Prana (Heusden-Zolder)

Prana Bio Bulk is een winkel met verpakkingsarme, biologische en lokale voeding: voor wie in zichzelf wil investeren met gezonde en eerlijke voeding.

prana.zone – Kanaalweg 15, 3550 Heusden-Zolder

8. Färm (Brussel)

“Laten we de band tussen de mensen en hun voeding veranderen opdat de band tussen de mensen verandert.” Dat is de visie van Färm. Färm stelt een nieuwe manier voor om inkopen te doen, deze uit te wisselen en ze nadien te eten. Dat vertaalt zich in een coöperatie die streeft naar: (Co)produceren van eigen producten door een samenwerking met lokale partners, sensibiliseren en verdelen van gezonde en kwaliteitsvolle producten.

www.farmstore.be – Ontdek de verschillende locaties

9. BE O Mark (Gent)

Lekker, vers, betaalbaar, 100% ecologisch en een goede sfeer. BE O laat Bourdon Arcade herleven. Wat ooit een vergane gallerij was, toverden ze weer om tot een overdekte markthal. Dankzij een directe samenwerking met telers en kwekers vult BE O elk winkelmandje met dagverse en seizoensgebonden producten. Je kan er ook verpakkingsvrij winkelen.

www.beo-markt.be – Heilige Geeststraat, 9000 Gent

10. Chyl (Brussel)

CHange Your Lifestyle then CHerish Your Life, dat is CHYL. Een ambitieus project dat zich richt op een verandering van onze dagelijkse gewoonten op een zachte, maar revolutionaire manier. Naast verpakkingsvrij winkelen, kan je er ook ontspannen en seizoensgebonden eten in het CHYL café.

www.chyl.be – Bellevuestraat 28, Brussel

Nog meer verpakkingsvrije winkels? Neem eens een kijkje op Ma Vie en VertEcoconso en Zéro Carabistouille somde voor jou alle verpakkingsvrije winkels in Brussel en Wallonië op.

Bron: Netwerk Bewust Verbruiken

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)