Vloerverwarming, voordelen en mogelijkheden op een rijtje

Vloerverwarming heeft vele voordelen. Niet alleen zorgt de stralingswarmte voor een goed gevoel, het is ook een duurzame en milieuvriendelijke manier om gebouwen te verwarmen. Door de lage temperaturen vormt het de perfect combinatie met duurzame energie. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende opties beschikbaar!

Aangename stralingswarmte

Zoals ook muurverwarming produceert ook vloerverwarming warmtestralen. Die zijn niet alleen heel aangenaam, ze worden ook als warmer ervaren dan de convectiewarmte van radiatoren. Dat betekent in de praktijk dat de verwarming ongeveer twee graden lager kan worden ingesteld in een ruimte met vloerverwarming. Daarmee kan er 12 procent energie bespaard worden! Stralingswarmte is ook gezellig omdat het voor minder luchtstroming zorgt en zo minder stof in de lucht rond wervelt. En niet in de laatste plaats heeft vloerverwarming als voordeel dat de verwarming geen plaats inneemt in de kamer zodat er meer ruimte vrij is voor andere dingen.

Spaarzaam door lage temperaturen

Vloerverwarming werkt met lage voorlooptemperaturen. Daardoor is het perfect te combineren met duurzame energie. Warmtepompen hebben bijvoorbeeld warmteverdelers nodig met een groot oppervlak. Vloerverwarmingen zijn daarbij dus ideaal. In combinatie met een aarde- of grondwaterwarmtepomp kan het systeem in de zomer overigens ook omgekeerd ingezet worden om het gebouw af te koelen.

Om de positieve milieu-eigenschappen van vloerverwarming niet teniet te doen, laat u een elektrische vloerverwarming best achterwege, of slechts op een zeer klein oppervlak. De stijgende stroomkosten, die bij elektrische vloerverwarming komen kijken, werken in ieder geval ook al niet in haar voordeel.

Nat of droog vloerverwarmingssysteem

De gangbare vorm van vloerverwarming is de warmwaterverwarming, waarbij er buizen, meestal uit kunststof of heel soms ook koper, in een nat of een droog systeem worden gelegd. Bij een nat systeem worden de buizen in de vloer ingegoten. De buizen liggen dus in de vloer en kunnen zo de warmte goed over de vloer aan de ruimte afgeven. In het droogsysteem worden de buizen in geprefabriceerde bodemelementen gelegd. Als de buizen in het droogsysteem onder de vloer worden gelegd, dan is de warmteovergang opvallend beperkter en heeft de verwarming dan een hogere voorlooptemperatuur nodig.

Speciale systemen voor oude huizen

Op basis van de klassieke problemen met oudere huizen zoals de hoogte van de deuren en ramen, mag de heropbouw van de vloer vaak een bepaalde hoogte niet overschrijden. Veel fabrikanten van vloerverwarmingen hebben daarom systemen met extreem lage inbouwhoogtes ontwikkeld. Deze systemen sparen veel plaats uit doordat de verwarmde laag direct met de aanwezige bodem wordt verbonden. Ze moeten wel door vakmensen gelegd worden. Voor wie zelf vloerverwarming wil leggen zijn vloerverwarmingskabels in geprefabriceerde elementen geschikt. Bijzonder plaatsbesparend zijn de met heet water doorstroomde platen, de zogenaamde klimaatvloer, die direct op de isolatie aangebracht wordt.

Passende vloerbedekking

In principe kunnen alle soorten vloerbedekking van terracotta tot linoleum gecombineerd worden met vloerverwarming. Toch moet in combinatie met vloerbedekkingen die slecht de warmte geleiden de verwarming harder gezet worden. Kurk isoleert bijvoorbeeld heel goed, wat in dit geval eerder ongunstig is. Ook dikke houten planken kunnen de warmte sneller geleiden dan een natuurstenen bodem. Bij de combinatie van vloerverwarming en parket is niet alleen de dikte, maar ook het type hout relevant. Een vloer van eikenhout geleidt de warmte bijvoorbeeld niet heel goed en neigt er minder sterk toe, voegen te vormen.

Vraag hier vrijblijvende offertes op voor uw vloerverwarming.

Een gedachte over “Vloerverwarming, voordelen en mogelijkheden op een rijtje

Reacties zijn gesloten.