w.r.yuma bekijkt het leven door een circulaire zonnebril

Yuma in de Amerikaanse staat Arizona is de zonnigste plek op aarde. w.r.yuma, een jonge Belgische startup, lanceert in september zijn reeks 3D-geprinte circulaire zonnebrillen. De brillen zien er cool uit en zijn van prima kwaliteit. Toch is de boodschap die erachter zit belangrijker dan de bril: “Duurzaamheid kan echt wel cool zijn!”

De w.r.yuma-zonnebrillen worden gemaakt van PET-flessen, dashboards van auto’s, enzovoort. “We hebben gezocht naar materialen die technisch goed genoeg zijn om zonnebrillen van te maken. Ze moeten stevig genoeg zijn, comfortabel, niet te zwaar, maar ook niet te licht”, zegt Sebastiaan de Neubourg, oprichter van w.r.yuma. “Tegelijkertijd moeten de materialen de mensen aanspreken. Ons doel is namelijk niet om van plastic afval zonnebrillen te maken, we gaan echt de wereld niet veranderen door een gerecyclede zonnebril, het verhaal dat erachter zit is belangrijk. We willen met onze zonnebrillen de mensen aan het denken zetten. We willen hen de mogelijkheden laten zien.”

Bril wordt een bril wordt een bril…

w.r.yuma werkt circulair. “We maken dus niet alleen zonnebrillen van gerecyclede materialen, we maken ook opnieuw zonnebrillen van onze zonnebrillen. Door middel van een korting op hun nieuwe bril proberen we onze klanten aan te sporen om hun versleten zonnebril in te leveren. Die oude brillen verwerken we dan weer tot grondstoffen om nieuwe brillen van te maken.”

Met de neus op de feiten

De circulaire bril draagt dus vooral een boodschap uit. Maar waarom precies brillen? “Je moet de keuze maken”, zegt Sebastiaan. “Je kan gaan voor grote zaken waar je veel plastic in kwijt kan. Of je kan kiezen voor iets dat je boodschap uitdraagt. Een bril doet dat. Door een bril kijk je op een andere manier naar de wereld. Je kan er ook niet omheen, hij zit letterlijk op je neus. Daarnaast brengen we iets heel modieus, jong en cool. Ik denk dat duurzaamheid dat ook nodig heeft. Veel mensen associëren het thema nog altijd met iets geitenwollensokkenachtig of met iets van minder goede kwaliteit. Dat is natuurlijk onterecht en dat willen we laten zien.”

In de brievenbus

De zonnebrillen, en dus ook de bijhorende boodschap worden, worden wereldwijd te koop aangeboden. Je kan de brillen online kopen. De doosjes waarin ze geleverd worden, en ook teruggestuurd kunnen worden, passen gewoon in een brievenbus. Je hoeft dus niet thuis te zijn wanneer je bril geleverd wordt.

Experimenteren

Sebastiaan ziet Yuma als een experiment. “Een serieus experiment weliswaar, ik wil er mijn boterham mee verdienen”, lacht hij. “Maar ik wil ook groeien in allerlei richtingen. Ik heb de afgelopen jaren heel veel samengewerkt met mensen die bezig zijn met circulaire, gedecentraliseerde, open-source, blockchain-concepten werken. Al die zaken als service economy, shared economy, enzovoort vind ik enorm boeiend. Ik ben enorm benieuwd wat daarvan in de toekomst overblijft. Ik probeer daarom zoveel mogelijk experimenten in w.r.yuma te proppen.”

Michel Van den Bosch

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)