Waarom gebruiken we het openbaar vervoer amper?

Het openbaar vervoer raakt maar niet in trek. Maar hoe komt dit? Waarom gebruiken we het openbaar vervoer amper? Er liggen nochtans meer en meer busstroken op de Vlaamse wegen die moeiteloos de ochtendspits kunnen omzeilen. Zeker om ’s morgens naar Antwerpen of Brussel te gaan klopt de trein of bus de auto altijd. Waarom blijft de auto dan toch zo koortsachtig gebruikt worden?

Gebrek aan populariteit

Op z’n zachtst gezegd zitten De Lijn en de NMBS met een imagoprobleem. Volgens de gemiddelde Vlaming komt een bus nooit op tijd en een trein standaard tien minuten te laat. Maar is dit wel écht zo? In 2016 kwam meer dan 90% van de treinen op tijd (of maximaal 5 minuten te laat). Als je er dan nog eens bijrekent dat de meeste grotere vertragingen werden veroorzaakt door weersomstandigheden of stakingen, valt het al bij al toch mee? Treinen die te laat komen zijn gewoon interessanter om nieuws over te maken dan treinen die op tijd komen. Boze reizigers die nog bozere tweets posten die daarbovenop nog eens massaal gedeeld worden helpen ook al niet. Wat kan een buschauffeur er nu aan doen dat er file is.

Voordelen troef!

De voordelen aan het openbaar vervoer lijken nochtans eindeloos. De grotere bedrijven die nog geen voordelen bieden aan werknemers die zich met het openbaar vervoer verplaatsen zijn op een hand te tellen. Omdat je zelf niet aan het stuur zit valt er ook een hele hoop last van je schouders, ongevallen gebeuren het vaakst tijdens de spitsuren. In de trein en in mindere maten in de bus ben je vrij om je werk nog wat verder voor te bereiden of die berg ongelezen mails te verwerken. Je hoeft met een trein of bus trouwens ook geen parkeerplaats te zoeken waardoor je ondanks vertragingen vaker toch tijdiger op je werk bent. Om nog maar te zwijgen over hoe hard je het milieu helpt.

Maar waarom dan toch nu nog niet, en later wel?

En toch blijven we massaal voor de auto kiezen, gewoonweg frappant. Waar zijn we bang voor, dat onze trein niet stipt genoeg is? Dat de bus te laat gaat zijn? Uw auto gaat even vaak of vaker te laat zijn dan het openbaar vervoer. Sluipt er dan misschien ergens een xenofoob motief rond in uw hoofd? Of is het de angst voor “de jeugd van tegenwoordig”? Misschien vindt u het gewoon te druk in de bus, maar dit kan toch onmogelijk opwegen tegen al de andere voordelen? Maar er is hoop. De jeugd gebruikt het openbaar vervoer veel meer dan vroeger. Misschien kunnen zij binnen tien jaar het voorbeeld geven?

Spread the word, please. Thank you!

Eén gedachte over “Waarom gebruiken we het openbaar vervoer amper?

  • 13 september 2017 om 13:44
    Permalink

    De jeugd gebruikt het openbaar vervoer omdat ze nog geen auto hebben. Daarnaast rijd je met je auto meteen naar je bestemming in plaats van allerlei tussenstoppen die je met de bus en de trein maakt.

Reacties zijn gesloten.

Interessant? Delen mag! :-)