Hoeveel kost een warmtepomp? Prijs en werking uitgelegd

Het budget dat voorzien moet worden voor een warmtepomp is aanzienlijk, maar staat in het niets tegenover  de kosten van het verbruik van gas, mazout of elektriciteit. De prijs van deze soorten energie is constant onderhevig aan prijsstijgingen. Eén kilowattuur warmte geproduceerd door een warmtepomp kost ongeveer de helft van warmte geproduceerd met fossiele brandstoffen. De prijzen genoemd in dit artikel zijn enkel indicatief en de totaalprijs hangt van vele factoren af die besproken dienen te worden met de leverancier. U kunt hier vrijblijvend voor uw warmtepomp prijs en aanbieders vergelijken.

De goedkoopste systemen variëren van €5 000 voor een simpele lucht/lucht warmtepomp tot €10 000 à €15 000 voor een lucht/water warmtepomp.
Geothermische warmtepompen zijn duurder door de hoge installatiekosten met grondboringen. De kosten van systemen met horizontale grondboringen zullen zo rond de €10 000 liggen, systemen met diepteboringen rond de €20 000.
in het geval van een gecombineerd systeem, verwarming en warm water, dient men enkele duizenden euro’s extra te rekenen. Het zelfde geldt voor warmtepompen die zowel functioneren als airconditioning in de zomer als verwarming in de winter. In dit geval ligt de prijs zo’n 10 à 20% hoger.

De aanschafprijs van de verwarmingselementen

De energie en warmte die een verwarmingspomp opwekt moet worden omgezet naar controleerbare afkoeling of verwarming. Om dit op een efficiënte en correcte manier te kunnen doen moet men verwarmingselementen hebben. Radiatoren aan de muur of vloer- of plafondverwarming zijn hiervoor de geschikte middelen.

Radiatoren voor lagetemperatuurverwarming (LTV) om een woning van ongeveer 100 vierkante meter te verwarmen zullen rond de €4000 kosten. Voor vloerverwarming dient ongeveer €50 per m2 gerekend te worden.

Waar men wel rekening mee moet houden is het feit dat, wanneer men wenst om te schakelen van een ander verwarmingssysteem naar een warmtepomp, de radiatoren niet altijd compatibel zullen zijn. Ook zijn sommige systemen niet combineerbaar zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, die niet kan gebruikt worden met een lucht-lucht warmtepomp.

Warmtepomp prijs en globale kosten

Er moet gerekend worden op een budget van ongeveer €20 000 à €30 000 voor een complete warmtepompinstallatie voor een woning van ongeveer 100m2 in een regio met een gematigd klimaat. Daar kunt u nog wel de premies en subsidies van aftrekken. Een standaardsysteem zal binnen ongeveer 5 jaar terugverdiend kunnen worden

Werking

Er dient ook rekening gehouden te worden met het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. Dit zal rond de 25 à 40 euro liggen, afhankelijk van de isolatie en comfortbehoeften. Daarnaast zal er ook geld vrij gemaakt moeten worden voor het onderhoud van het systeem door een professional (150 à 200 euro per jaar).

Bron: Renowizz

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)