Welke vis eet ik best niet meer?

Door onze steeds groeiende consumptiemaatschappij is het tegenwoordig erg slecht gesteld met onze vissen. Er wordt ook steeds meer vis gegeten dan vroeger. De groeiende vraag naar vis door supermarkten leidt dan ook tot overbevissing. Oplossingen zoals kweekvissen zijn ook lang niet zo voor de hand liggend als ze lijken.

Welke vissen zijn momenteel in gevaar?

Er zijn spijtig genoeg heel veel vissen waar het op dit moment niet goed mee gaat. Ze dreigen uit te sterven door overbevissing en kweken biedt niet altijd een oplossing. Het is vaak vrij duur en niet duurzaam door de gebruikte hoeveelheid energie. Vissen zoals de paling, de meeste tonijnsoorten en steur zijn momenteel volledig af te raden. Ook garnalen zijn sterk overbevist, al zal u die misschien sowieso niet meer kopen aangezien ze al meer dan €60 per kilo kosten.

Aan welke criteria voldoet een groene vis, gevangen in de zee of oceaan?

  1. De vis mag niet overbevist zijn
  2. De gebruikte vistechniek mag de zeebodem en ecosysteem niet beschadigen
  3. De vis moet volledig traceerbaar zijn tot de oorsprong

Aan welke criteria voldoet een groene vis, uit een kweekprogramma?

  1. Gekweekt in een duurzaam productiesysteem zonder te veel energieverbruik
  2. Ecologisch samengesteld visvoer
  3. De kweker moet rekening houden met reglementering van de overheid

Een handig hulpmiddeltje

Een handig hulpmiddeltje om de juiste vis te kiezen bestaat. Met de app “Viswijzer” (Apple / Android) kan u moeiteloos zien welke vis u best niet meer eet en welke absoluut geen kwaad kunnen. Ook op hun site staan nog handige tips and tricks om overbevissing tegen te gaan.

 

 

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)