Zijn windmolens de nieuwe zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn voor een lange tijd een “hot topic” geweest in vele huiskamers. Niet alleen daar, maar ook in het parlement. Premies en subsidies werden gul uitgereikt, met alle gevolgen van dien. Maar waarom werd er destijds gekozen voor zonnepanelen en niet voor windmolens? Angst voor geluidsoverlast, klachten misschien? Windmolens bleken in Duitsland nochtans een waar succesverhaal.

Een ver-van-mijn-bed-show?

Toch niet. Het cliché van windmolens mag stilaan doorbroken worden. Toegegeven, grote exemplaren zoals die naast sommige autosnelwegen of in de zee staan, zijn niet ideaal voor de gemiddelde tuin. Het kan uiteraard ook kleiner en ook niet alleen in een tuin. Op een dak van een huis bijvoorbeeld. Makkelijk is het misschien niet om je buren ervan te overtuigen uit angst voor geluidshinder, ook al zou dit nog wel meevallen. Een goed geïsoleerd huis heeft amper last van een kleine windmolen op het dak van het huis van zijn buurman.

Wat de overheid kan doen

Er is zoveel overheidsfondsen en parlementaire aandacht gegaan naar zonnepanelen. Waarom dan niet naar windmolens? Een goede sensibiliseringscampagne over windmolens zou exact kunnen zijn wat we nodig hebben. Misschien kunnen ze ook eens kijken naar flatgebouwen. Er zijn steeds meer flatgebouwen met zonnepanelen, maar waarom niet met kleine windmolens? Ze vangen door de hoogte sowieso meer wind dan lager gelegen windmolens, en nemen amper plaats in. Ze kunnen zelfs werken in combinatie met zonnepanelen. Het is ook niet zo dat er veel geluidsoverlast zou zijn.

Wanneer een windmolen plaatsen geen optie is

Zelfs dan zijn er nog andere mogelijkheden. Er is zelfs een lucratieve kans. Er zijn namelijk redelijk wat bedrijven die aandelen van hun windmolens verkopen. Aandelen zijn natuurlijk altijd een gok, maar deze betaalt zichzelf toch wel vrij zeker terug. Je bezit eigenlijk een deel van een windmolen en wordt naargelang het financiële model meestal op jaarbasis uitbetaald.

Toekomstmuziek?

Misschien toch nog wel een klein beetje. Bij de installatie van een windmolen komt nog vaak een kafkaëske berg papierwerk kijken. Het is nu aan de overheid om actie te ondernemen door te sensibiliseren en te mobiliseren. Er zijn uiteraard al mogelijkheden om er als particulier mee te starten, maar ze duren vaak net iets te lang.

 

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)