Zes tips voor veilig speelgoed

Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Houten speelgoed is vaak iets duurder, dan plastic speelgoed. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je van veilig biologisch speelgoed minder kan kopen dan van schadelijk plastic speelgoed. Daar staat tegenover dat houten speelgoed of speelgoed uit natuurrubber veel veiliger is voor je kind en voor het milieu én dat het veel langer meegaat. Bij houten speelgoed moet je echter ook opletten.

Ruik en voel

Bepalen of een bepaald speeltje al dan niet gevaarlijk is, is natuurlijk heel wat moeilijker dan er even aan ruiken. Toch kan je er bijna zeker van zijn dat met geparfumeerd speelgoed of speelgoed dat chemisch ruikt of onaangenaam aanvoelt iets niet pluis is.

Kijk niet op een euro

Het is verleidelijk om dat erg goedkope speeltje mee te nemen. Je hebt bijna niets uitgegeven en je kind is er dolgelukkig mee. Maar, vaak bevat dat spotgoedkope speelgoed net de meeste schadelijke stoffen. Voor de gezondheid van je kind kijk je toch niet op een euro?

Laat nieuw speelgoed ademen

Wanneer je pas nieuw speelgoed hebt gekocht zitten alle stoffen (ook de schadelijke) nog in hoge concentraties in het product. Haal het uit de verpakking en laat het een paar dagen ademen voor je het aan je kind geeft. Was het speelgoed ook altijd eerst af voor je kind ermee aan de slag gaat.

Check de labels

Plastic speelgoed vermijd je best zo veel mogelijk. Heeft je kind je toch weten te overhalen om zo’n kleurrijk plastic ding in huis te halen? Check dan zeker of de labels PVC-vrij of Ftalaatvrij aanwezig zijn.

Wassen

Knuffels en poppen vallen bij alle kinderen in de smaak. De knuffels worden vaak geknuffeld en de kinderen ademen er soms echt in. Het is daarom belangrijk om poppen en knuffels te wassen voor je ze aan je kind geeft. Als het een speeltje is waarin schadelijke stoffen zitten, zal een wasbeurt ze niet allemaal verwijderen, maar toch al voor een groot deel.