aderverkalking voorkomen
|

Aderverkalking voorkomen? Eet spruitjes!

Enkele van de minst populaire groenten zijn het meest gezond voor de bloedvaten, blijkt uit nieuw onderzoek. Spruitjes, broccoli en andere koolsoorten gaan volgens de onderzoekers vaatziekten tegen. Wil je aderverkalking voorkomen? Je weet wat je te doen staat!

Op grond van gegevens van 684 oudere vrouwen in West-Australië die in 1998 voor onderzoek werden benaderd, concluderen de onderzoekers dat vrouwen met een dieet dat meer kruisbloemige groenten bevat, minder kans hadden op slagaderverkalking.

Vaatziekten kunnen de bloedcirculatie in het lichaam verminderen. Deze verminderde circulatie kan een gevolg zijn van ophoping van vetachtige stoffen tegen de aderwand. Deze aderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes.

Vitamine K

Hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst van de Edith Cowan University in Australië zegt dat de studie meer licht heeft geworden op een “intrigerende” eigenschap van kruisbloemige groenten. “In eerdere studies zagen we dat mensen die meer van deze groenten aten, een lager risico hadden op ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet precies waarom. Deze studie maak daar meer over duidelijk.”

Oudere vrouwen die dagelijks meer kruisbloemige groenten eten, hebben minder kans op uitgebreide aderverkalking, zegt ze. “In koolsoorten is vitamine K rijkelijk aanwezig. Dat zou invloed kunnen hebben op het verkalkingsproces in onze bloedvaten.”

Dagelijks extra groente

Vrouwen die dagelijks meer dan 45 gram kruisbloemige groenten aten, hadden 46 procent minder kans op uitgebreide aderverkalking in hun aorta vergeleken met de vrouwen die weinig tot geen koolsoorten aten.

“Dat wil niet zeggen dat we alleen maar broccoli, kool en spruitjes moeten eten”, zegt Blekkenhorst. “Dagelijkse variatie is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn.” En dus ook om aderverkalking te voorkomen. En verder is ook stoppen met roken absoluut een goed idee.

Zoek je inspiratie of een goed kookboek? Hier vind je een overzicht van kookboeken rond gezond koken.

Vergelijkbare berichten