Chirurgische ingrepen voor gewichtsverlies, wat is het?

Heb je al van alles geprobeerd om van overtollig gewicht af te komen, maar wil het niet lukken? Dan is het de overweging waard om een ingreep te laten doen. Er zijn tal van chirurgische ingrepen waarmee je vet kunt verliezen. Lees je goed in en en laat je altijd informeren door een gespecialiseerde kliniek. Hieronder lees je alvast wat meer over de mogelijkheden van chirurgische ingrepen voor gewichtsverlies.

Liposuctie voor plaatselijk vet verwijderen

Die uren zwoegen in de sportschool en dat aangepaste dieet hebben niet tot het gewenste resultaat geleid, het overkomt de beste. Iedereen kan namelijk te maken krijgen met plaatselijke vetophoping, bijvoorbeeld in de buikstreek of bij de heupen en benen. In dit geval kan liposuctie uitkomst bieden. Liposuctie is een snelle techniek die uitgevoerd wordt onder lokale of intraveneuze verdoving. 

Je kunt het bijvoorbeeld laten uitvoeren bij Wellness Kliniek Genk, een kliniek die de speciale Soft-Wet-Technique inzet. Deze moderne behandeling focust op snel herstel. Er wordt een vloeistof geïnjecteerd waardoor vetweefsel oplost, waarna het eenvoudig verwijderd kan worden. Zo kom je van dat plaatselijke vet af!

Leuk om te weten is dat deze kliniek ook lipofilling uitvoert. Dat wil zeggen dat het vet dat afgenomen wordt door liposuctie, gezuiverd wordt en geïnjecteerd kan worden in andere delen van het lichaam. Zo kun je kiezen voor een natuurlijke borstvergroting, een butt lift met eigen vet of natuurlijke opvullende ingrepen aan het gezicht.

Permanente maagverkleining voor overgewicht

Als je te kampen hebt met overgewicht dan kun je een permanente maagverkleining overwegen. Een goede kliniek vertelt je overigens of dit een geschikte operatie voor je is. Het is namelijk belangrijk dat je algehele gezondheid goed genoeg is om de operatie te ondergaan. 

Daarnaast zijn er twee soorten permanente maagverkleiningen. Bij de Gastric Bypass wordt het volume van de maag verkleind ter grootte van een borrelglaasje. Tevens wordt er een nieuwe maaguitgang gecreëerd, waardoor voedsel voortaan niet meer in de twaalfvingerige darm komt. Deze ingreep wordt veelal geadviseerd als je naast overgewicht ook last hebt van diabetes, zure oprispingen en/of een (te) hoog cholesterol.

Bij een Gastric Sleeve wordt de maag verkleind tot een mouwvorm. Het verschil met de Bypass is dat hier de verbinding tussen de slokdarm en dunne darm behouden blijft. De kliniek zal je adviseren welke van de twee ingrepen het beste bij jouw lichamelijke condities past. Bij beide technieken mag je gemiddeld gezien een verlies van 70% tot 80% van je overgewicht verwachten.

Tijdelijke maagverkleining voor overgewicht

Lukt het je niet om van snoep en andere calorierijke voedingswaren af te blijven en heb je net dat duwtje in de rug nodig om eerst van je overgewicht af te komen? Dan behoren een maagring en maagballon tot de mogelijkheden. 

Bij een maagring wordt er (tijdelijk) een elastische band rond de maag gespannen, die ervoor zorgt dat je minder eten in de maag kwijt kunt. De elasticiteit kan op den duur oprekken. Optioneel is het dan mogelijk om de band strakker te maken of helemaal te verwijderen.

De maagballon wordt opgepompt in de maag en ook hierbij kun je dus minder voedsel in de maag kwijt. Deze wordt normaliter binnen zes maanden verwijderd. Zowel bij de maagballon als de maagring val je gemiddeld 15 kilo af.

Het is belangrijk dat je een flinke twist maakt in je eetpatroon. Ook na het verwijderen van de maagring of maagballon is het zaak om niet in een oud patroon terug te vallen, want anders is de kant groot dat je weer aankomt. Hierbij wordt altijd aangeraden om een diëtist in de armen te nemen. Voor gezonde eetinspiratie kun je daarnaast natuurlijk terecht op onze website Gezondverstandig.be!