Een alarminstallatie kopen, waar let je op?

Voel je je onveilig thuis? Dan kan een alarminstallatie veel zorgen wegnemen. Een alarminstallatie heeft twee functies. Enerzijds heeft het een preventieve werking doordat het inbrekers kan afschrikken. Ook wanneer je een deur op slot vergeet te doen, zal je alarminstallatie je dit aangeven. Anderzijds werkt het als een waarschuwing bij een werkelijke inbraakpoging. Wil je een alarminstallatie kopen? Lees dan verder!

Soorten alarminstallaties

Bedrade alarminstallatie

Er zijn verschillende soorten alarminstallaties op vlak van technologie. Vroeger werkten alarminstallaties altijd met een bedrading. Dit systeem is zeer betrouwbaar, maar bij een stroomonderbreking heb je een probleem. Het inwerken van de bedrading in de muur brengt ook extra kosten met zich mee. Als de bedrading is ingewerkt, heeft dit ook het nadeel dat je de installatie minder gemakkelijk kan uitbreiden. 

Draadloze alarmsysteem

Tegenwoordig bestaan er ook draadloze alarmsystemen. Deze systemen zijn gemakkelijker te installeren en zijn nu ook zeer betrouwbaar. Een groot voordeel van dit systeem is dat je het wel gemakkelijk kan uitbreiden. Nadeel bij dit systeem is dat het werkt op batterijen die je periodiek moet vervangen. 

Hybride alarminstallatie

Een hybride alarminstallatie combineert de voordelen van een bedraad en een draadloos systeem: de betrouwbaarheid van een bedrade installatie enerzijds en de uitbreidingsmogelijkheden van een draadloze installatie anderzijds. 

Hierop let je als je een alarminstallatie wil kopen

Raadpleeg experts

Hoe vind je nu de alarminstallatie die perfect bij jouw situatie past? Er zijn heel veel mogelijkheden op de markt en je kan de installatie zo geavanceerd maken als je wil. Op het internet is er een ruim aanbod aan verschillende soorten alarminstallaties. Toch kan je maar beter ten rade gaan bij een beveiligingsbedrijf. Zij beschikken namelijk over de expertise om je een uitgebreid advies te geven. Uiteraard kan je je zelf al wat voorbereiden met onze tips. 

Plaatsing sensoren

Voor je een alarminstallatie aanschaft, is het belangrijk om in kaart te brengen hoe en wanneer jij en je medebewoners door het huis bewegen. Als je huisgenoot bijvoorbeeld ’s nachts vaak naar het toilet of de keuken gaat, is dit belangrijk om te weten voor de indeling van verschillende zones binnen de alarminstallatie. Vergeet ook je huisdieren niet! Om te vermijden dat je onnodig veel alarmmeldingen krijgt, hang je best de bewegingssensoren hoog genoeg. Probeer ook de gedachtegang van een inbreker eens te volgen. Op die manier kan je bepalen welke deuren en ramen best voorzien kunnen worden van een detector

Alarmkastje onopvallend geplaatst

Veel mensen hebben graag het alarmkastje – om het alarm aan en uit te schakelen – naast de voordeur. Uiteraard lijkt dat een logische plek, maar vergeet niet dat deze plek gemakkelijk te vinden is voor inbrekers, waardoor ze het alarm snel zouden kunnen uitschakelen. Het is dus aangeraden om het alarmkastje op een minder opvallende plek te plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter een gordijn. 

Aansluiten bij een meldkamer

Een alarm kan inbrekers wel afschrikken, maar als dit afgaat zijn er tegenwoordig maar weinig buren die hier van zouden opkijken. Daarom is het belangrijk om je aan te sluiten bij een meldkamer. Op die manier wordt er meteen iemand op de hoogte gebracht bij een alarm en zal de persoon die op post is bij de meldkamer een aantal controles kunnen uitvoeren. Indien er niet kan voldaan worden aan deze controles, kan de politie ingeroepen worden. Soms zal dit achteraf niet nodig blijken, maar bij een echte noodsituatie zal je maar al te blij zijn dat er hulp komt. 

Een alarminstallatie alleen volstaat niet

Als laatste tip willen we je nog meegeven dat een alarminstallatie niet kan garanderen dat er nooit een inbraak voorvalt. Het is een onderdeel van een beveiligde woning, maar is niet het enige. Andere maatregelen die de beveiliging kunnen verhogen zijn verlichting (met timers), kwaliteitsvol hang- en sluitwerk en beveiligingscamera’s.  

Info over alarminstallatie op jouw maat?

Als je in België woont

Vraag vrijblijvend en gratis informatie op als je overweegt om een alarminstallatie te kopen.

Als je in Nederland woont

Vraag vrijblijvend en gratis informatie op als je overweegt om een alarminstallatie te kopen.

Een gedachte over “Een alarminstallatie kopen, waar let je op?

Reacties zijn gesloten.