Op zoek naar een alternatief? Lego-blokje overleeft namelijk tot 1300 jaar in de oceaan

alternatief lego

Lego-blokjes komen in grote aantallen in de zee en op stranden terecht. Daar kunnen ze er tot 1300 jaar over doen om af te breken. Dat blijkt uit Brits onderzoek.  Gelukkig is er ook een milieuvriendelijk alternatief voor Lego, zoals bijvoorbeeld Biobuddi.

Je vindt Biobuddi onder andere bij:

Een studie onder leiding van de Universiteit van Plymouth heeft onderzocht hoe de blokjes van het populaire kinderspeelgoed verslijten in zee. Daarvoor verzamelden de wetenschappers blokjes op de stranden in het zuiden van Groot-Brittannië.

Voor deze studie werden vijftig verweerde blokjes, gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), gewassen en vervolgens gewogen. Ook de grootte van de noppen werd gemeten. 

De chemische kenmerken van elk blokje werden bepaald met behulp van een röntgenfluorescentiespectrometer (XRF). Zo kon samen met de leeftijd ook de slijtage van elk blokje worden bepaald. 

Door de exemplaren te vergelijken met niet-verweerde die in de jaren zeventig en tachtig waren gekocht, konden onderzoekers de mate van slijtage analyseren. Daaruit blijkt dat de blokjes tussen de 100 en 1.300 jaar kunnen blijven bestaan in de oceaan.

Los van deze discussie is plastic speelgoed ook niet erg gezond voor een kind. Kies altijd voor veilig speelgoed.

Duurzaam alternatief Lego

“Lego is een van de meest populaire kinderspeeltjes in de geschiedenis. Een deel van de aantrekkingskracht is altijd de duurzaamheid geweest”, zegt Andrew Turner, hoogleraar Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Plymouth. “Het is speciaal ontworpen om mee te spelen en gemanipuleerd te worden. Het is daarom niet verrassend dat het niet erg versleten is, ook niet na decennia lang in zee te hebben gelegen.”

Uit het onderzoek blijkt dat de blokken mogelijk kunnen afbreken tot microplastics. “De stukken die we hebben getest, waren gladder en verkleurd, en sommige structuren waren gebroken en gefragmenteerd, wat suggereert dat ze niet alleen intact blijven, maar ook kunnen breken tot microplastics”, zegt Turner. “Het benadrukt nogmaals het belang van het op de juiste manier weggooien van gebruikte items. ”