Asbest in huis? Zo pak je het veilig aan
Heb je een oudere woning? Dan is de kans groot dat je misschien zonder dat je het weet asbest in huis hebt. Tot midden jaren ’90 was het immers gangbaar dat asbest in allerlei materialen voorkwam. Denk maar aan afvoerbuizen, plafondplaten, gevelafwerking, vensterbanken, schoorstenen, vensterbanken, … Let dus op als je aan het klussen slaat in een oudere woning.
Als je een woning hebt van pakweg na 1995 dan hoef je je geen zorgen te maken. Sinds 1994 is asbest verboden in bouwmaterialen. Heb je een oudere woning? Dan ga je best op onderzoek uitg of er asbest in huis is. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je asbest moet herkennen.
Is asbest in huis altijd een probleem?
Oppassen met boren en zagen
Asbest is, dat weten we inmiddels allemaal wel, een schadelijke en kankerverwekkende stof. Gelukkig hoef je niet meteen te panikeren als je in een oud huis woont. Asbest kan immers alleen maar schade aanrichten als het vrijkomt uit het materiaal. Zolang het vastzit in het materiaal, is er niet meteen een probleem.
Wanneer wordt het een probleem? Als je erin gaat boren, zagen , …
Asbest dat zich buiten bevindt
Bij asbest dat zich buiten bevindt, ligt het echter enigszins anders. Door continue blootstelling aan allerlei weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld daken broos worden. Dat komt door de wind, regen, mos, vrieskou en hitte. Deze verweerde daken kunnen asbestvezels afgeven, ook als je er gewoon afblijft.
In dit geval raden we absoluut aan om het asbest op een veilige manier te laten verwijderen door een specialist ter zake.
Hieronder kan je vrijblijvend info opvragen bij diverse verwijderingsbedrijven in jouw regio. Volledig gratis en vrijblijvend.