Bakfiets of fietskar, wat te kiezen?

bakfiets of fietskar

Het eeuwige dilemma voor ouders die hun kinderen graag milieubewust met de fiets vervoeren: bakfiets of fietskar? Beide systemen hebben zowel voordelen als nadelen, dus het hangt er vooral vanaf wat je als ouder zelf het belangrijkste vindt. Wij zetten enkele voordelen en nadelen even voor je op een rij. Onderaan het artikel vind je info over prijzen van bakfietsen, fietskarren en kinderzitjes.

Prijs en duurzaamheid

Fietskarren zijn een stuk goedkoper dan bakfietsen. Daar komt wel bij kijken dat bakfietsen veel duurzamere materialen bevatten. Zo is de bak van een bakfiets voornamelijk gemaakt uit hout, terwijl het zeil dat over een fietskar hangt van minder duurzame kunststof is gemaakt en sneller stuk kan gaan. Bakfietsen gaan vaak langer mee dan fietskarren, maar kosten wel meer dan dubbel zo veel.

Stabiliteit en wendbaarheid

Door de grootte van de bak vooraan, zijn bakfietsen vaak stabieler dan fietskarren tijdens het fietsen. Bij een eventuele aanrijding of een klein ongevalletje ben je echter beter af met een fietskar, omdat een bakfiets mee kantelt en een fietskar niet zomaar mee draait met de fiets als hij omvalt. Het is dus vooral afwegen of je kiest voor stabiliteit of veiligheid bij een eventuele aanrijding. Een bakfiets is ook iets wendbaarder dan een fietskar achteraan de fiets, aangezien de draaicirkel bij een fietskar iets kleiner is. Het verschil is echter haast verwaarloosbaar. 

Veiligheid bakfiets of fietskar

Zowel bakfietsen en fietskarren zijn veilig voor kinderen: ze hebben veiligheidsgordels en voldoen aan strenge veiligheidsstandaarden. Het enige verschil is dat je bij bakfietsen veel meer controle hebt over je kinderen. Als ze vooraan zitten, kan je de kinderen beter in het oog houden dan wanneer ze achteraan zitten.

Volume en massa

Waar fietskarren wel aan moeten inboeten, is in volume. Fietskarren kunnen maximum twee kinderen tot 7 jaar vervoeren, terwijl er bij een bakfiets minder beperkingen zijn qua leeftijd, omdat er geen zeil over de bak wordt gehangen. Verder is er bij een bakfiets plaats voor meer kinderen (tot 4 in totaal) en kan een bakfiets ook meer gewicht aan. Extra boodschappen meenemen gaat dus automatisch gemakkelijker met een bakfiets. 

Omvormbaarheid

Het voordeel van rijden met een fietskar is dat de fietskar kan omgevormd worden tot een buggy, terwijl de bakfiets een vaste vorm heeft. Een fietskar heeft natuurlijk ook het voordeel om afneembaar te zijn, waardoor je ook nog apart met de fiets kan rijden als je de kinderen niet meeneemt. Een bakfiets vervangt dus nooit een gewone fiets, dat is duidelijk. Wat je wel kan doen bij de meeste bakfietsen: meestal zijn ze nét groot genoeg om een extra opvouwbare bolderkar mee te nemen voor de kinderen. Zo kan je nog steeds samen wandelen na het fietsen.

Lange afstanden en hellingen

Het is logisch dat Nederland en België hotspots zijn voor bakfietsgebruikers, omdat het nu eenmaal vrij platte landen zijn. In meer heuvelachtige gebieden zoals de Vlaamse Ardennen of de Hagelandse Heuvels kan rijden met de bakfiets een hele klus zijn, vooral bij lange afstanden. Dat geldt natuurlijk ook voor fietskarren, maar bakfietsen zijn over het algemeen een stuk zwaarder, waardoor heuvels nog uitputtender zijn. 

Bakfiets of fietskar: conclusie

Samengevat, beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Bakfietsen zijn duurzaam, kunnen meer gewicht en volume aan en zijn stabieler. Fietskarren daarentegen zijn goedkoper, wendbaarder, omvormbaar en beter voor lange afstanden. Het hangt er eigenlijk vooral van af welk soort fietstochten je met je kinderen maakt. Kamp bakfiets of kamp fietskar? Wij zijn er nog steeds niet uit. Beide hebben unieke voordelen en nadelen.

Prijzen van fietskarren checken? Klik op onderstaande links voor prijzen van fietskarren.

Prijzen van bakfietsen checken? Klik op onderstaande links voor prijzen van bakfietsen:

Prijzen van kinderzitjes checken? Klik op onderstaande links voor prijzen van kinderzitjes:

Wij bespraken in het verleden ook al onze ervaringen met de Nihola bakfiets.