Besparen op verwarming in 9 tips

Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  1. Zet je verwarming een graadje lager.Overdag is 20 graden en ’s nachts 16 graden nog een comfortabele temperatuur. Door je thermostaat een graadje lager te zetten, bespaar je 7% en 60 euro per jaar.
  2. Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming al op nachtstand.Zo bespaar je veel energie en houd je op het einde van het jaar 100 euro extra over.
  3. Leg niets op de radiatoren, dek ze niet af, zet er geen kasten of zetels vóór en reinig ze regelmatig met de stofzuiger.Anders wordt de warmteafgifte belemmerd en verspil je energie. Winst: 50 euro per jaar.
  4. Zijn er bepaalde ruimtes die je niet verwarmt?Schakel je verwarming uit in kamers waar niemand aanwezig is en stel een lage temperatuur in of zet de thermostaatkraan op ✱. Regel in elke kamer de temperatuur apart met thermostaatkranen. Isoleer de leidingen van je centrale verwarming in ruimtes die je niet verwarmt . Let erop dat je de isolatie correct en sluitend aanbrengt en je woning vorstvrij blijft (boven 6 graden). Je bespaart zienderogen.
  5. Verlucht elke dag minstens een kwartier door het raam open te zetten en de verwarming uit de zetten.Dat is veel beter dan een raam continu in kiepstand open te laten, waardoor veel warmte verloren gaat. Winst: zo’n 40 euro.
  6. Dicht kieren en spleten onder deuren of aan de rolluikkasten met tochtstrips.Je wint 10 euro per meter tochtstrip per jaar of 40 euro per jaar.
  7. Hou je energieverbruik bij.Noteer regelmatig (bv. maandelijks) je meterstanden van water, gas en elektriciteit. Bekijk het voorbeeld van Josephine.
  8. Sluit ramen en deuren tussen verschillende ruimtes.Door deze simpele truc bespaar je tot 50 euro per jaar.
  9. Investeer in onderhoud.Ontlucht je radiatoren regelmatig en laat je verwarmingsinstallatie tijdig onderhouden.Bron: Fluvius
Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)