Beton recycleren met houtafval, de Japanners kunnen dat!

Japanse onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor de recyclage van beton. Dankzij de toevoeging van houtafval creëren ze een materiaal dat buigzamer is dan gewoon beton, maar ook veel klimaatvriendelijker. Beton recycleren 2.0 dus!

Beton is al lang het materiaal bij uitstek voor de bouw, gebruikt in structuren zoals wolkenkrabbers, bruggen en huizen. Maar door de grote klimaatafdruk krijgt de betonproductie ook steeds meer kritiek. Beton bestaat immers voor een groot deel uit cement, en de productie daarvan stoot grote hoeveelheden CO2 uit. Daardoor wint hout opnieuw terrein als bouwmateriaal.

Beton recycleren en materialen combineren

Li Liang en zijn collega’s van de Universiteit van Tokio kwamen op het idee om beide materialen te combineren. Ze voegden daarvoor houtafval toe aan gerecycleerd beton. Hout ontleent zijn stijfheid aan lignine, sterke organische polymeren. Lignine vult de gaten in het beton en fungeert als lijm wanneer het wordt gemengd met afvalbetonpoeder en wordt verwarmd. De sterkte werd ook verbeterd door hogere temperaturen en druk tijdens het persen.

De onderzoekers optimaliseerden hun nieuwe methode door de mengverhouding, druk, temperatuur, persduur en waterinhoud aan te passen. Het vinden van de juiste hoeveelheid beton en gerecycleerd hout was van cruciaal belang voor het verkrijgen van het sterkste beton. 

Buigzaam

“De meeste gerecycleerde producten die we maakten, vertoonden een betere buigsterkte dan die van gewoon beton”, zegt Yuya Sakai, assistent hoogleraar aan de Universiteit van Tokio.”Deze bevindingen kunnen een stap in de richting van een groenere, meer economische bouwsector bevorderen die niet alleen de opslag van afvalbeton en hout vermindert, maar ook helpt bij het aanpakken van de klimaatverandering.”

Waarschijnlijk biologisch afbreekbaar

Het gerecycleerde beton is waarschijnlijk zelfs biologisch afbreekbaar. De methode kan het op termijn ook mogelijk maken om andere soorten plantenresten te gebruiken in de plaats van hout, en misschien zelfs  gloednieuw beton te maken met enkel planten, zand en grind.