Buitengevelisolatie: een vergelijking tussen verschillende systemen

Om de buitengevel van een gebouw van isolatie te voorzien zijn er meerdere mogelijkheden. Geventileerde gevelsystemen werken met een luchtlaag tussen gevelbekleding en isolatie. Gevelisolatiesystemen met pleisterwerk houden het vocht dan weer buiten met een pleisterlaag. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast zijn er enkele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij buitengevelisolatie. 

Twee verschillende isolatiesystemen

Het karakteristieke aan een geventileerd gevelsysteem is dat er tussen de gevelbekleding en de rest van de muur een luchtlaag wordt gelaten. Deze luchtlaag is zeer belangrijk omdat er zo voor gezorgd wordt dat vocht van regen, dauw en andere dampen terug kan drogen. Bij gevelisolatiesystemen met pleisterwerk (ook wel External Thermal Insulation Composite Systems of ETICS) wordt er daarentegen geen luchtlaag ingebouwd. Dat is ook niet nodig, omdat de gevelpleister de isolatie tegen vocht beschermt. Dat vraagt echter wel een zorgvuldige plaatsing. Het isolatiemateriaal wordt in ETICS afhankelijk van de ondergrond en de aanwezige wind direct op de muur bevestigd. Dit kan met kleefmiddel, een combinatie van kleefmiddel en plugs of puur mechanisch. Op de isolatielaag wordt dan een wapeningslaag, meestal een glasvezelnet, aangebracht en bepleisterd.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van gevelisolatiesystemen met pleisterwerk is de prijs. De bekleding en onderbouw van een geventileerd gevelsysteem is significant duurder. De pleister die bij ETICS gebruikt wordt, kan echter wel giftige stoffen bevatten. Vroeger leken voor ETICS polystyreenplaten gebaseerd op aardolie de enige optie. Tegenwoordig hebben aannemers een veel groter aanbod aan verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld houtvezelisolatie of andere natuurlijke isolatiematerialen. Die bieden meestal een opvallend betere dampdiffusieweerstand en zijn daarom veiliger dan kunststoffen voor constructies tegen de buitenmuur. Toch moeten ook deze isolatiematerialen best aan elkaar vastgekleefd of met een wapeningslaag voorzien worden. Dat maakt het moeilijk om af te breken en te sorteren wanneer het versleten is. De voordelen van geventileerde gevels is vooral de enorme materiaalkeuze voor de gevelbekleding en de positieve eigenschappen voor het gehele gebouw. Een significant ecologisch voordeel tegenover het gevelsysteem met pleisterwerk is de eenvoudige afbraak en recyclage van het systeem.

Waar moet je op letten?

In principe zouden alle isolatiematerialen geschikt moeten zijn als gevelisolatieplaten, om het even voor welk systeem. Bij het kiezen van de isolatie is het belangrijk dat naast de isolatie bovendien ook rekening wordt gehouden met de brandwerende en de geluiddempende kwaliteiten van het gebouw. Normaal gezien zijn er amper isolatiematerialen die voor een van de isolatiesystemen totaal niet in aanmerking komen. Alleen bij grotere gebouwen moet er met specifieke brandveiligheidsvoorwaarden rekening worden gehouden. Heb je interesse in buitengevelisolatie? Vraag vrijblijvend offertes op voor isolatie. Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt. Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland