Een dak isoleren zonder onderdak, hoe begin je daar aan?

Isolatie wint steeds meer en meer aan belang. Het kan je dan ook serieus wat geld besparen als je het goed aanpakt. Ook zijn er allerhande premies te verdienen als je de instructies van de overheid volgt. Het isoleren zelf kan soms wel een serieuze kost met zich meebrengen. Het is dan ook van groot belang dat je je grondig laat informeren. Op die manier maak je de juiste beslissing op jouw maat. Op het internet vallen er veel adviezen te lezen die elkaar ook wel eens tegenspreken. Graag geven we jou een zo’n volledig mogelijk beeld over wat er mogelijk is inzake een dak isoleren zonder onderdak. Hieronder hebben we een top zeven opgelijst van de vaakst voorkomende vragen. Neem ze zeker eens door en hopelijk vind jij de antwoorden die je zoekt.

Wat is een onderdak?

Een onderdak bevindt zich, zoals het woord zelf als suggereert, recht onder het buitendak. Het beschermt je huis tegen allerhande vocht en temperatuurschommelingen van buiten. Tussen het dak en het onderdak liggen ook nog latten. Het onderdak zelf kan bestaan uit onderdakplaten en/of onderdakfolie. Het onderdak bevindt zich dus aan de koude zijde van de isolatie, dus tussen de isolatie en de dakbedekking. 

Wat zijn de voordelen van een onderdak?

Eigenlijk moet je een onderdak een beetje zien als een bescherm- of tussenlaag voor je effectieve isolatie. Het zorgt er dus voor dat er geen vuil van buitenaf op je isolatie kan komen. Hetzelfde geldt dus ook voor vocht. Dit zorgt er dan ook voor dat je effectieve, vaak ook dure isolatie langer mee zal gaan. Vuil en vocht kan namelijk leiden tot schimmels. Daar staat uiteraard niemand om te springen. Zonder de tussenlaag kan vochtig isolatiemateriaal ook het hout van het skelet aantasten. Dit kan zelfs leiden tot rottend hout en dus een gevaarlijke vermindering in stabiliteit van de hele woning. Naast vuil en vocht zal het daarbovenop ook wind tegenhouden. Kortom, indien je huis geen onderdak heeft zijn er vele grote voordelen verbonden aan het installeren van een onderdak. Het is een duurzame oplossing die de algemene gezondheid van je dak op lange termijn garandeert. 

  • Houdt vuil tegen
  • Houdt vocht tegen
  • Voorkomt schimmels
  • Houdt wind tegen
  • Verlengt levensduur isolatiemateriaal 

Wat zijn de nadelen van een onderdak?

In het algemeen raden experts weldegelijk aan om wél een onderdak te nemen. De voordelen zijn namelijk wel heel prominent aanwezig. Toch zijn er ook wel nadelen te noemen, afhankelijk van de situatie. Indien je niet met nieuwbouw te maken hebt, kan het leggen van een onderdak wel kostelijk uitvallen. We kunnen moeilijk een richtprijs geven omdat het erg afhankelijk is van het soort product, oppervlakte en moeilijkheidsgraad. Over het algemeen spreken we wel over een prijzige investering. Reken toch maar zeker op gemiddeld €55 per vierkante meter. Indien je dan toch bezig bent en je ook te maken hebt met verouderde dakpannen, kan je die ook ineens vervangen. Het gelijktijdig laten ‘renoveren’ van een verouderd dak kan de kost serieus wat drukken. 

  • Kostelijke operatie
  • Neemt tijd in beslag

Dak isoleren zonder onderdak, kan dat?

Indien je echt niet bereid bent om een onderdak te laten zetten is er ook nog een andere optie. Je kan ook werken met vochtwerende isolatieplaten. Dit kan zeker een goede optie zijn als er maar heel af en toe vocht lekt via je dak. Bij deze techniek ga je je dak wel afsluiten van enige luchtcirculatie. Als het vocht dat van buiten naar binnen wil komen, zal dat op de platen blijven liggen. Dit zorgt dus voor vochtophoping. Dit kan dan weer leiden tot rotting van het houtskelet in je dak. Daarom zien we dit alternatief ook eerder als een tijdelijke oplossing, maar zeker niet als iets duurzaams. 

  • Tijdelijke oplossing voor een dak met weinig vocht
  • Goedkopere tussenoplossing
  • Kan problemen erger maken
  • Geen duurzame oplossing

Kan ik een onderdak plaatsen als ik dit nog niet heb?

Uiteraard is dit zeker een mogelijkheid. Het plaatsen van een onderdak langs buiten is zelfs erg aangeraden. Dit gebeurt vrijwel altijd door een dakwerker. Eerst haalt een expert alle dakpannen eraf om dan vervolgens een onderdak te plaatsen. Hierna legt de dakwerker ook nog houten latten. Hierna moet je als eigenaar ook nog even een denkoefening maken over je dakpannen. Als die al in een niet al te beste staat zijn, laat je ze beter ineens vervangen. Op de lange termijn zal dit je veel geld besparen. Toegegeven, dit is wel een hele operatie. Je bent hierdoor wel ongetwijfeld voor een enkele decennia veilig. Zonder apocalyptische natuurrampen bijgerekend weliswaar. 

Wat is onderdakfolie en is het iets voor mij?

Het voordeel aan onderdakfolie, soms ook wel ersatz-onderdak genoemd, is dat je het langs binnen kan plaatsen. Je kan dus op deze manier je dak isoleren zonder onderdak. Hierdoor hoef je geen dakwerker in te schakelen en kan je het eventueel nog zelf doen. Je plaats dit dus aan de warme zijde van het isolatiemateriaal. Eigenlijk is dit hetzelfde principe als bij de paletten uit vraag vier. Je hebt dus ook dezelfde nadelen. Vocht kan zich boven het folie opstapelen en voor rotting zorgen. Je kan de folie dus gerust als een tijdelijke oplossing gebruiken, maar op lange termijn toch maar beter niet. Je bespaart er op korte termijn wel veel geld mee, maar op lange termijn allesbehalve. 

  • Tijdelijke oplossing voor een dak met weinig vocht
  • Goedkopere tussenoplossing
  • Kan problemen erger maken
  • Geen duurzame oplossing

Tot slot: Wat kan ik zelf doen en wat doet een vakman best? 

In het algemeen kan jij uiteraard het best inschatten waar je eigen grenzen liggen. We raden je vooral aan om jezelf grondig te laten informeren vooraleer je een beslissing maakt. Dit gaat hoe dan ook om een flinke smak geld, dus daar ga je best niet al te licht over. Het hangt er ook vanaf hoe je een dak zonder onderdak wil isoleren. Als je dit langs de buitenkant wil doen kan je bijna niet anders dan een dakwerker inschakelen. Die moet je dakpannen verwijderen om de installatie te kunnen plaatsen. Als je het langs de binnenkant wil doen, kan het eventueel wel zelf. Maar ook hier laat je je minstens toch wel best adviseren door een expert.  

Vraag vrijblijvend advies en prijzen

Contacteer Belgische experts

Wil je je dak isoleren zonder onderdak? Als je in België woont kan je via dit formulier vrijblijvend en gratis offertes en informatie opvragen bij meerdere experts in dakisolatie tegelijk. Dat kan makkelijk via onderstaand formulier. Als je in Nederland woont, klik je hier.

Vraag info op bij Nederlandse experts

Vraag via onderstaande form vrijblijvend info en offertes op bij enkele experts in dakisolatie bij jou in de buurt.