De juiste houten snijplank kiezen

Weet jij hoeveel bacteriën er op je snijplank wonen? Van een snijplank willen we dat ze hygiënisch is. De juiste houten snijplank kiezen zorgt er ook voor dat je mes scherp blijft en dat je voedsel optimaal gesneden kan worden. Het Qi-board van Amanprana is gemaakt van kamferlaurierhout, dat van nature bacterie- en schimmelwerende etherische oliën bevat en bovendien ook nog eens lief is voor je messen. 

Kamferlaurier: Australisch hout krijgt tweede leven als snijplank

Qi-board houten snijplank met dadels en gember

Kamferlaurier is geen regenwoudhout. Het komt van Australische bodem, waar kolonisten de boom hebben ingevoerd om als schaduwboom te gebruiken. Maar de kamferlaurier groeit sneller dan de inheemse Eucalyptusboom. Om de houten snijplanken te maken, worden nu in Australië kamferlaurierbomen geveld die eigenlijk de groei van inheemse bomen belemmeren. Het vellen van de bomen voor de houten snijplanken bevordert zo als het ware het behoud van de natuurlijke fauna en flora.

Door de bomen handmatig om te toveren in gebruiksvriendelijke, mooie snijplanken, krijgen de bomen een tweede leven en brengt Amanprana de natuur weer dichter bij de mens. Het is dus niet zo dat je met je Qi-board enige schade toebrengt aan natuurlijke ecosystemen. 

Qi-board: een van nature superhygiënische snijplank

Het mooie van kamferlaurierhout is dat het van nature etherische oliën bevat die bacterie- en schimmelwerend zijn. De oliën maken de snijplanken niet alleen hygiënischer, maar het ruikt ook heerlijk! Deze snijplanken zijn zelfs geschikt voor professioneel gebruik (HACCP-gekeurd). 

Daarnaast is het zo dat elk Qi-board in een kleine werkplaats met de hand gemaakt wordt uit één stuk hout.  Er worden dus geen planken samengeperst of gelijmd, zoals vaak bij beuken of bamboehouten snijplanken gedaan wordt. De lijm en andere chemische stoffen die men hiervoor gebruikt; kunnen migreren in het hout en zo in aanraking komen met je voeding. Omdat er maar 1 stuk hout wordt gebruikte per plank, zijn er ook geen voegjes waar water tussen kan dringen. Hygiënischer én het is ook nog eens beter voor de levensduur van je houten snijplank. Een Qi-board kan je wel 20 jaar intensief gebruiken, als je het regelmatig een goed onderhoud geeft.

Wetenschappelijk onderzoek* bewijst dat snijplanken uit kamferlaurier het meest hygiënische zijn: 3 tot 5 maal minder vatbaar voor schimmels en bacteriën. Hoe kleiner het getal des te hygiënischer de plank.

*Onderzoek van Alan Waterson, Southern Cross-University, Lismore, Australië

Geen stompe messen meer met deze houten snijplank

Wist je dat je keukenmes ook (sneller) bot kan worden afhankelijk van de ondergrond waarop je er mee snijdt? Kamferlaurier is de ideale snij-ondergrond voor keukenmessen. Het is een zachte houtsoort en maakt messen niet bot, maar het is hard en robuust genoeg om het diep indringen van het mes tegen te gaan. Hierdoor verslijt je plank niet snel en het is goed voor je mes. Een win win dus!

Hoe kies je de juiste snijplank?

Qi-board houten snijplank met brood

Qi-boards zijn er in 7 verschillende formaten, zowel rechthoekige als organische of natuurlijke vormen.Elke plank is prachtig met zijn eigen vorm en een unieke nervenstructuur. Echte blikvangers. Wij gebruiken de Qi-boards dan ook zelf als decoratief dienblad of als mooie brood- of kaasplank.

Bedenk op voorhand waarvoor je je Qi-board wilt gebruiken: als snijplank (L of XL), decoratieve kaasplank (M) of als broodplank (S)?  
Wil je dat je snijplank altijd op het aanrecht staat of dat hij makkelijk opgeborgen moet kunnen worden? In het laatste geval kijk je best of het formaat van de plank ook in je kast past. 
Of baseer je keuze qua grootte van snijplank op het formaat van mes dat je het meest gebruikt: een koksmes, aardappelmesje,…. Je kan ook meten hoe groot je huidige favoriete snijplank is en een Qi-board kiezen dat hiermee overeenkomt.

Hoe je houten snijplank onderhouden?

Hout blijft “leven” en reageert het op vocht en temperatuur.

– Spoel je Qi-board na gebruik gewoon af onder koud water (gebruik geen afwasmiddel). 
– Droog de plank af en laat hem verder rechtstaand drogen. 
– Laat je Qi-board vooral nooit in het water liggen en stop hem zeker niet in de vaatwasser of de magnetron. 

Om de natuurlijke schoonheid en een mooi patina van je Qi-board te houden, kan je je snijplank best minstens 4 keer per jaar goed behandelen met de Protekti olie van Amanprana. Deze olie is 100% natuurlijk en antibacterieel, reinigt en verzorgt en legt een beschermlaag rond het hout. Het hout blijft mooi en je verlengt er de levensduur van het Qi-board mee. Je kan trouwens ook je houten meubels en houten vloeren onderhouden met deze olie. 

Bron: Amanprana

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)