Doe jezelf en het milieu een plezier: rijd naar je werk met een elektrische fiets

Elke dag met de fiets naar het werk, het lijkt misschien een utopie maar met een elektrische fiets is het veel haalbaarder dan je denkt. Behalve dat hij veel minder vervuilend is dan de auto, kan een elektrische fiets je gezondheid ook flink vooruithelpen.

Wij Belgen bewegen te weinig, dat hebben verschillende onderzoeken ondertussen al aangetoond. We stappen ‘s morgens in onze auto, rijden naar het werk, zitten een hele dag achter een bureau en ‘s avonds stappen we weer in onze auto om thuis neer te kunnen ploffen in de zetel. Voor de meeste mensen zeer herkenbaar.  Nochtans raadt de wereldgezondheidsorganisatie aan om elke dag minstens een half uur matig tot intensief te bewegen.

Goed voor de conditie

Om dat doel te bereiken, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om voortaan die auto toch maar in de garage te laten staan en met de elektrische fiets naar je werk te vertrekken.

Misschien denk je nu “Met zo’n elektrische fiets hoef je toch helemaal niet veel moeite te doen?”. En dat klopt, het vraagt een minder zware inspanning dan met een gewone fiets, maar dat is juist het fijne. Je bent nog steeds in beweging, want de fiets gaat uiteraard niet vanzelf vooruit, Maar door de ondersteuning die de fiets je geeft, is het mogelijk om grotere afstanden af te leggen. De motivatie om dan toch je fiets nemen wordt op die manier onmiddellijk veel groter. Dagelijks de fiets nemen om naar je werk te gaan is dus geen hindernis meer waar je overheen moet, maar wordt zelfs een moment van ontspanning en genieten. Zeker wanneer je begint te merken dat je conditie erop vooruit gaat, denk je er zelfs niet meer aan om de auto te nemen.

Wat we hier beweren, komt uiteraard niet uit de lucht gevallen, maar is bewezen in verschillende onderzoeken. Bij een ervan wisselden negen forenzen een maand lang hun wagen in voor een elektrische fiets. En wat bleek? Zowel hun conditie als hun bloedwaarden waren flink verbeterd. Nog meer overtuiging nodig?

Duurzaam op weg met elektrische fiets

Uit onderzoek is gebleken dat elektrische fietsen – of e-bikes – de meest klimaatvriendelijke en energie-efficiënte gemotoriseerde voertuig van het moment zijn. E-bikes stoten slechts een 12 gram CO2 uit per gereden kilometer, terwijl dat voor een auto al snel 132 gram is. Hoewel de productie van de onderdelen van een elektrische fiets meer energie vraagt dan die voor een gewone fiets, blijft het nog steeds een van de betere alternatieven. Omdat je door voor een elektrische fiets te kiezen veel minder zal terugvallen op je auto, is het dus nog steeds een zeer goede keuze.

Elektrische fiets proberen?

Wil je graag eens een elektrische fiets proberen om te zien of het iets voor jou is? Ga dan zeker eens een testritje maken.