Een draadloos alarmsysteem kiezen? Zo doe je dat!

Het is niet altijd even gemakkelijk om je weg te vinden in de wereld van de draadloze alarminstallaties. Zo’n draadloos alarmsysteem durft vaak al wel eens heel prijzig uit te vallen. Daardoor is het belangrijk om een geïnformeerde en weloverwogen keuze te maken. Bij draadloze beveiligingssystemen is de keuze niet zo snel gemaakt en kan je niet zomaar kiezen voor het leukste merk, maar is het belangrijk om goed na te denken wat jouw noden zijn als consument. Op die manier zorg jij er zelf voor dat je het beste product op jouw maat in handen krijgt. Er zijn een aantal factoren die sterk kunnen verschillen van merk tot merk. Iedereen heeft immers andere noden.. Hieronder lijsten we enkele verschillen voor je op en beantwoorden we al je vragen.

Wat omvat een draadloos alarmsysteem allemaal?

Luide speaker

Bij een draadloos alarmsysteem denk je vaak automatisch aan een erg luide speaker die ongewenste gasten moet afschrikken en wegjagen. Eigenlijk is dit zelfs maar een klein aspect van het gehele systeem. Wat veel mensen vaak vergeten is dat een brandalarm of koolstofmonoxidemeter ook deel van een alarmsysteem kunnen zijn. Bij vele bedrijven is dit slechts optioneel, omdat huizen zo’n meters vaak al hebben. 

Camerabewaking

Hoewel camera’s ook vrij standaard zijn in het systeem, kan de plaatsing wel erg verschillen. Zo zijn de klassiekers als een camera bij de deur en het daarbijhorende waarschuwingsplaatje nooit slecht. Vaak dienen zij als een afschrikkingsmechanisme dat dieven bij voorbaat al kan ontmoedigen. Daarnaast worden camera’s met zicht op ramen ook sterk aangeraden. 

Sensoren

Verder werken veel firma’s ook nog met druk- en bewegingssensoren die je kunnen alarmeren nog voor de inbrekers binnen zijn

Controlepaneel

Tot slot speelt het controlepaneel ook nog een belangrijke rol. Hiermee kan je zelf bepalen wanneer je draadloos alarmsysteem actief moet zijn zodat je bijvoorbeeld ook niet onnodig de sirenes zelf laat aanspringen. 

Draadloos alarmsysteem pros en cons

Voordelen draadloos alarmsysteem

  • te installeren zonder breekwerken
  • er hoeft geen elektriciteitsvoorziening te zijn
  • eenvoudig uit te breiden indien nodig

Nadelen draadloos alarmsysteem

  • werkt vaak op batterijen die leeg kunnen geraken
  • mogelijk storingen in combinatie met andere apparatuur

Kan je een draadloos alarmsysteem zomaar zelf installeren?

Ook hier zijn weer verschillende opties. Er zijn geavanceerde systemen die de nodige expertise vereisen waarbij je vaak niet zonder installateur kan. Vaak wordt die service wel inbegrepen in een abonnement indien de firma daarmee werkt. Wanneer de installatie door een expert optioneel is, is er vaak wel een meerkost aan verbonden. Vaak heeft die expert wel de kennis die ervoor zorgt dat je camera’s en dergelijke zo slim en tactisch mogelijk worden geplaatst, waardoor je weldegelijk een grote meerwaarde uit die meerkost kan halen. Er zijn echter ook heel gebruiksvriendelijke systemen die werken met een app. In die app wordt er stap per stap uitgelegd hoe je de installatie op een korte tijd kan voltooien, zonder expert aanwezig. Er zijn dus wel allerlei opties mogelijk, maar vaak kan een expert wel het meeste uit je installatie halen. Laat je dus zeker goed informeren vooraleer je een beslissing maakt. 

Hoe zit het met privacy, wie ziet je camerabeelden?

Het bewustzijn rond privacy wint de laatste jaren meer en meer aan belang. De beveiligingsfirma’s spelen hierop in en garanderen dit bijna allemaal ook expliciet. Toch zit er nog best wat verschil op wat er gebeurt met je camerabeelden en is dit belangrijk om rekening mee te houden. Ruwweg zijn er twee opties, maar mengvormen zijn vaak ook mogelijk. De eerste optie is dat bij beweging je slimme camera foto’s maakt en die vervolgens doorstuurt naar een externe veiligheidsfirma. Die beoordelen het risico en lichten jou en de politie dan vervolgens al dan niet in. Een tweede optie is dat alles letterlijk en figuurlijk binnenshuis blijft. Je bedient en overziet hierbij via een app zelf je camera’s of bewegingssensoren. Er is dus geen externe partij die je omgeving in het oog houdt of er beelden van te zien krijgt. Een voordeel bij het eerste scenario is dat je ‘s nachts niet gewekt zal worden door een voorbijlopende kat, maar je offert hier dan wel een beetje privacy voor op. Bij het tweede scenario kan dit wel voorvallen, maar ben je wel helemaal zelf in controle en ziet er geen externe partij jouw cameragegevens. 

Draadloos alarmsysteem prijs: vaste abonnementskosten?

Wanneer er externen naar jouw bewakingsvideo’s kijken, ga je vrijwel altijd abonnementskosten hebben. Wanneer dit niet het geval is, gaan er ook formules te vinden zijn zonder dat er vaste kosten aan verbonden zijn. Het hangt er dus sterk van af wat voor draadloos alarmsysteem je kiest. Doorheen de jaren kunnen die abonnementskosten uiteraard stevig oplopen, maar vaak krijg je hier wel levenslange service voor in de plaats. Die houden vaak in dat systemen regelmatig updates en upgrades krijgen, nieuwe batterijen en nog veel meer afhankelijk van het soort abonnement. 

Kan ik het systeem bedienen vanop mijn smartphone? 

Tegenwoordig hebben de meeste beveiligingsfirma’s een eigen app ontwikkeld. Wat je precies allemaal met die app kan doen, kan al wel eens verschillen van bedrijf tot bedrijf. Op bijna alle apps is er minstens een basis dat je je alarm kan uitschakelen, of camerabeelden en foto’s kan bekijken. Meer geavanceerde formules laten zelfs toe om tijdelijk je beveiliging af te zetten of live camerabeelden te bekijken. Het is zelfs mogelijk om vanop afstand door je audioboxen te kunnen praten tegen inbrekers, of om zoon of dochterlief toe te kunnen spreken als ze stiekem een snoepje te veel uit de kast nemen. Ook kan je zelfs bij sommige firma’s domotica integreren, zodat je je lichten vanop afstand kan aanzetten, of je je woning al opwarmen wanneer je onderweg bent naar huis. 

Wat is het beste draadloos alarmsysteem voor mij? 

Voor veel consumenten zal dit waarschijnlijk de belangrijkste vraag zijn. Bij deze vraag is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen of je de tools wil om jezelf te beveiligen, of je graag beveiligd wil worden. Indien je graag dat eerste wil, ben je het beste af met een draadloos alarmsysteem waarbij je via een app zelf je verschillende camera’s en sensoren in het oog kan houden. Al dan niet met de mogelijkheid om nog domotica toe te voegen aan je app om via je smartphone volledig in controle te zijn over je huis zonder externe invloed. Je kan ook voor de tweede optie kiezen en gebruik maken van de service van beveiligingsfirma’s die risicobeelden controleren en eventueel zelf ter controle langskomen. Soms bieden firma’s ook beide opties aan en kan je je laten adviseren om op maat de beste beveiliging te kiezen. 

Draadloos alarmsysteem laten installeren

Gratis vrijblijvende offertes als je in België woont

Offertes opvragen als je in Nederland woont, gratis en vrijblijvend

Een gedachte over “Een draadloos alarmsysteem kiezen? Zo doe je dat!

Reacties zijn gesloten.