Droogbouw met leemplaten

Leem is door zijn gunstige bouwfysische en biologische eigenschappen een interessant bouwmateriaal. Het bestaat uit een mix van zand, sloef en klei en kan voor allerlei doelen gebruikt worden. De eigenschappen van leem om warmte en vooral ook vocht te reguleren worden door geen enkele andere grondstof geëvenaard. Vroeger was het relatief duur om met leem te bouwen, maar de ontwikkeling van leemplaten heeft daar recentelijk verandering in gebracht.

Productie van leemplaten

Leemplaten worden door meerdere fabrikanten gemaakt in verschillende maten en vormen. Het hoofdbestanddeel is leem, ofwel klei. De leem wordt door een rietmat of, zoals bij leemsstenen, door stro of houtvezels (zaagsel) verstevigd. Verder kunnen plantaardige of minerale stoffen toegevoegd worden. De platen worden niet met warmte behandeld, zodat de positieve eigenschappen van het leem volledig behouden blijven.

Eigenschappen

Leemplaten hebben uitstekende geluiddempende eigenschappen. Ze reguleren de vochtigheid en hun oppervlakte wordt doorgaans als ‘warm’ ervaren. Ook nemen ze geur op en schermen ze straling af. Afhankelijk van de uitvoering worden ze ingedeeld tussen de bouwstofklasse B1 (brandbaar) en A1 (niet brandbaar).

Gebruik

Leemplaten worden gebruikt aan de binnenzijde van houtskeletwanden, als afwerking van voorzetwanden en plafonds en ter vervanging van gipsplaten. De leemplaten worden gemonteerd op een stalen profiel of op een houtskelet door middel van schroeven of nagels. Bij het bedekken van het zolderdak moet afhankelijk van het type leemplaten met sluitringen gewerkt worden. De platen kunnen eenvoudig gezaagd worden. Vaak kunnen ze met een messing-en-groefverbinding ineengezet worden. De platen moeten met juteweefsel of glasvezelweefsel verstevigd worden en met een fijne leemmortel gladgestreken worden. Vervolgens kan de leemwand met een leempleister behandeld of meteen met een leemverf overschilderd worden.

Door de ontwikkeling van leemplaten kan de waardevolle grondstof leem nu ook in de droogbouw ingezet worden.

Combinatie met wandverwarming

Geen enkele andere bouwstof kan zo goed gecombineerd worden met wandverwarming als leem. Voor de ontwikkeling van droogbouwplaten uit leem kon de wandverwarming alleen maar in leempleister gestuct worden. Ondertussen bieden fabrikanten leemplaten met geïntegreerde verwarmingsleidingen aan. Daardoor wordt de montage van wandverwarming in droogbouw veel eenvoudiger, zonder dat de bouwbiologische voordelen van de leem tenietgaan.

Prijs van leemplaten

Als men de prijs van leemplaten vergelijkt met de gebruikelijke Gyproc-platen uit gipskarton en gipsvezel, dan stelt men vast dat leemplaten een significant hogere prijs hebben. Aangezien de verkrijgbare diktes en uitvoeringen van leemplaten variëren, is een algemene prijsvergelijking moeilijk. Bij leemplaten met een dikte van 16mm moet in ieder geval met een prijs van ongeveer 20 €/qm gerekend worden. Daarmee zijn ze ongeveer drie keer zo duur als gipskartonplaten en tweeënhalve keer zo duur als gipsvezelplaten.

Een gedachte over “Droogbouw met leemplaten

Reacties zijn gesloten.