Ecologisch isoleren: een overzicht

Door te isoleren verbruik je minder. Je energiefactuur daalt en het is nog eens goed voor het milieu ook. Maar let bij het plaatsen van isolatie niet alleen op de prijs, maar ook op het materiaal. Ook in het isolatiemateriaal is er veel verschil qua duurzaamheid. Maar wanneer is het nu ecologisch isoleren?

Overzicht van duurzaam isolatiemateriaal

Vlas

Vlasisolatie bestaat volledig uit natuurlijk materiaal. Hierdoor bevat het geen schadelijke stoffen voor het milieu en geeft het geen irritatie aan huid en luchtwegen.

Gerecycled katoen

Isolatiemateriaal van katoen is gemaakt van tweedehands kleding. Katoen heeft een sterk vochtregulerende werking. Katoenen vezels kunnen meer warmte opslaan dan bijvoorbeeld minerale vezels (glas- of steenwol).

Houtvezel

Vezels van hout worden zowel gebruikt als thermische isolatie als akoestische isolatie, vooral bij daken en muren. Houtvezel wordt gemaakt van resthout en wordt gebonden met harsen afkomstig van het hout zelf. Het is daarom heel geschikt als duurzaam isolatiemateriaal.

Hennep

Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren en is vrij van schadelijke stoffen omdat er bij de productie geen bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn. Hennep is van nature resistent tegen insecten en schimmels en kent een hoge isolatiewaarde.

Schapenwol

Schapenwol is hoogwaardige dierlijke vezel keratine. Schapenwol is een vernieuwbare, bio-ecologische en secundaire grondstof en daarmee bijzonder milieuvriendelijk. Bovendien is het zeer goed bestand tegen schimmels en water en heeft het een goede brandwerende functie.

Cellulose (papiervlokken)

Cellulose wordt verkregen door gerecycled papier te vermalen en te vermengen met brandwerende zouten. Het resultaat is een duurzame, goedkope en redelijk isolerend materiaal. Cellulose is minder bestand tegen vocht.

Thermoskussens (Tonzon): 

Tonzon is een isolatietechniek die gebruik maakt van verschillende isolerende lagen. Tonzon combineert zeer goede isolerende eigenschappen met veruit de laagste milieubelasting en een zeer gunstige prijs/prestatie verhouding. Tonzon is geen natuurlijk isolatiemateriaal maar door haar goede eigenschappen een uitstekende keuze voor isolatie.

Kurk

Isolatie op basis van kurkschors is waarschijnlijk het oudste isolatiemateriaal bekend bij de mens. Kurk heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en is 100 % natuurlijk. De geëxpandeerde isolatieplaten kunnen voor spouwmuurisolatie en dakisolatie worden gebruikt.

Leem en stro 

Leem bestaat uit de natuurlijke stoffen zand, klei en mogelijk stro. En wat zeker heel belangrijk is, is dat leem 100% natuurvriendelijk materiaal is zonder chemische toevoegingen. Leem biedt in vele situaties een mogelijkheid om een natuurstenen muur aan de binnenzijde te isoleren met behoud van de natuurlijke eigenschappen.

Meer info over natuurlijk isoleren ontdek je in het boek “Natuurlijk Isoleren” van Sigrid Van Leemput!

Op zoek naar info en prijzen voor jouw isolatie?

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.

Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland