Duurzaam koken in 10 stappen (met boekentip!)

Velt bundelde honderden recepten en achtergrondinformatie in het boek Lekker Ecologisch. Maar de ambities van Velt gaan verder dan het boek. Via vormingen en projecten zorgen ze ervoor dat ecologische voeding stilaan een manier van leven wordt. Verenigingen kunnen onze biobabbel organiseren, voor grootkeukens is er begeleiding naar meer duurzaam koken en kinderen leren samen met Pim Pompoen seizoensgroenten proeven.

En voor je het weet ben je in 10 stappen bij een duurzame wereld!

  • Elk seizoen weer anders: Leven op het ritme van de seizoenen geeft voeding een extra dimensie. Je kijkt uit naar de eerste aardbeien in mei en het lange wachten beloont je met de beste smaak. Kolen in de winter nopen tot creativiteit, maar geven ook een extra portie vitaminen. Seizoensgroenten hoeven geen warm gestookte serres, maar genieten van natuurlijke warmte en zonlicht.
     
  • Voedsel is te waardevol om weg te werpen: Het kost gemiddeld vijf keer meer energie om voedsel te produceren, bewaren, vervoeren en verwerken dan wat je er als voedingswaarde uithaalt. Voedsel is een waardevol goed, dat ons energie geeft en ons laat genieten. Het hoort niet thuis op de vuilnisbelt. Restjes vermijden of ‘pimpen’ tot feestelijke hapjes doen we dus graag!
Groentekalender
3
  • Bioproducten voor minder pesticiden: Kwaliteitsvolle groenten en vee krijgen de tijd om te groeien en zich te ontwikkelen. Als je dat proces versnelt met kunstmeststoffen creëer je zwakke, opgeschoten planten en dieren. Biogroenten hebben meer smaak en ze worden niet behandeld met pesticiden. Door natuurlijke vijanden aan te trekken en voldoende variatie en diversiteit in te bouwen, zijn biobedrijven beter bestand tegen ziekten en plagen.
           
  • Vers van hier: Kersen uit Turkije reizen meer dan 3.000 km om ons te verleiden. In juni promoot men ze als seizoensfruit. Men hakt Belgische kersenbomen om of de kersen blijven hangen, omdat plukken te duur is. Seizoensproducten moeten samengaan met lokale productie anders worden we ‘kilometervreters van het seizoen’. Kies voor producten met weinig kilometers door de herkomst te lezen op het etiket.
  • Van vleeseter tot flexitariër: Dankzij de mest van de biologische geitenkwekerij het Reigershof, voorziet het groentebedrijf de Kollebloem zijn winkeltje elke week van verse groenten. De mest verwerken ze tot biologische compost. Zonder deze mest, wordt het veld te mager om er voedsel op te laten groeien. De voedselindustrie heeft na WOII een enorme vaart genomen; ook de veehouderij kon daar niet aan ontsnappen, met veel  milieuproblemen als gevolg.

Vlees is in het Westen nog altijd de belangrijkste bron van eiwitten. We laten je graag proeven hoe lekker ‘minder maar beter vlees’ is. En het kan zelfs zonder, want vlees is niet noodzakelijk.

  1. Zelf bereid in plaats van kant-en-klaar: Kant-en-klaargerechten zijn vaak te vet- en te suikerrijk. In drukke tijden kan zo’n diepvrieslasagne handig zijn, tenminste als je je smaakpapillen even uitschakelt. Gelukkig kan iedereen leren koken én er plezier aan beleven. De liefde van je medemens gaat bovendien door de maag!
       
  2. Vermijd verpakkingen en afval: Moestuiniers wikkelen de prei voor hun buurvrouw in wat krantenpapier en dat volstaat. Meer dan wat kranten, uitwasbare dozen en glazen potten heeft een tuinier niet nodig. Dat is heel anders in de winkel … Gebruik een stevige boodschappentas of een afneembare fietstas en kies je producten én je winkel verstandig. Je vuilniszak kan zo een stuk langer mee!
  3. Bewust bereiden is energie besparen: Voedsel en energie zijn nauw verbonden met elkaar, in heel de keten. Aan het fornuis bespaar je zelf door te stomen, wat rauwkost te maken of kort bakken.
           
  4. Gevarieerd eten is voedzaam en lekker: Eco staat voor diversiteit. Eet met gezond verstand; niet te veel en heel gevarieerd. Variatie kan in elke productgroep: granen, groenten, fruit en zuivel. Door goed te variëren met gezond voedsel hoef je je geen zorgen te maken om mogelijke tekorten.
     
  5. Geef de boer geld voor zijn waar: Voor het voedsel op ons bord ligt, maakt het veel tussenstops. Elke schakel verdient een deel van de koek. Maar de boer krijgt het kleinste aandeel.

Velt moedigt nieuwe productievormen aan zoals zelfplukboerderijen, groentemanden, Voedselteams en in de toekomst misschien wel een samenwerking tussen samentuinen en lokale producenten. Zo krijgen die de kans een degelijk inkomen te verwerven op een ecologische manier en blijft het contact met de consument. Ook dat is duurzaamheid.

Meer over ecologische voeding, de basisuitleg over de 10 stappen en honderden recepten vind je in Lekker ecologisch!. Met de groente- en fruitkalender van Velt vind je bij elk seizoen alledaagse en minder gewone groenten en fruit.

Bron: Velt