Duurzaamheid in je smartphone apps om ecologisch(er) te leven

Leuk en comfortabel leven en ondertussen je voetafdruk verkleinen. Dat dat geen utopie proberen we je elke maand in deze rubriek duidelijk te maken. Maar, hoe begin je daar nu aan? Voor de ene is het een vloek, voor de andere een deugd, maar het is zo dat we  leven in een tijd waarin onze smartphone op zowat elke vraag een antwoord biedt. Of het nu gaat om eten, wonen, mobiliteit, entertainment, … er zijn honderden apps op de markt die je kunnen helpen om als een meer bewuste consument in het leven te staan. We zetten er enkele op een rijtje.

Refresh and Go Green

Het is best lastig om opeens duurzamer te gaan leven. Je weet vaak wel wat je moet doen, maar om ook daadwerkelijk door te zetten is best lastig. Het is daarom slim om klein te beginnen. De app Refresh & Go Green helpt je graag een handje hierbij. In 52 simpele stappen begeleidt de app je naar een groener leven.

Tuintalent

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, heeft al bijna 45 jaar ervaring met pesticidevrij tuinieren. En of je nu enkel een oprit of terras hebt, of een grote tuin, ze weten voor iedereen wel de juiste tip te bedenken. Die tips zijn nu in een app gegoten. Je kiest voor jouw tuintype en krijgt dan uitdagingen voorgeschoteld. Je kan er telkens voor kiezen om die meteen uit te voeren of even te parkeren tot het juiste moment, seizoen of weer.

Ecosia

Ecosia zal voor veel eco-minded internetgebruikers niet zo vreemd in de oren klinken. De groene zoekrobot heeft ook een eigen app. Tik iets in de zoekbalk, druk op zoeken en voila! De zoekresultaten staan er netjes op een rij. Net zoals bij Google. Het enige verschil is dat je met Ecosia net een boom hebt geplant. Het bedrijf doneert namelijk 80% van de opbrengst aan het aanplanten van bomen over heel de wereld. Dit komt min of meer overeen met een boom per zoekopdracht.

Think Dirty

Think Dirty geeft je inzicht in de namen van ingrediënten die op een verpakking staan, maar waarvan je geen idee hebt wat ze nou eigenlijk inhouden. Met deze app kom je er makkelijk achter of er schadelijke of goede ingrediënten in jouw beautyproducten zitten. Onder het tabblad ‘You may also love’ staat een lijstje van producten die in de ‘groene zone’ vallen en dus goed voor jou en je lichaam zijn. Dus sta je straks bij de drogist, neem Think Dirty erbij, scan je product en kijk waar je jouw lichaam aan blootstelt. Goed voor jezelf en goed voor het milieu. 

Veggie App

Eet u vegetarisch en zoekt u al lang een leuke app voor inspiratie? Of wilt u gewoon gezonder leven en af en toe eens vegetarisch eten? Of wil u iets bijleren over de gevolgen van vegetarisme? U vindt er een heleboel lekkere recepten, die bovendien zeer gezond en seizoensgebonden zijn. In het redactionele luik vindt u artikels over verschillende items: milieu, vegetarisme, dierenwelzijn en kooktips. Maar, het interessantste is toch nog om te zien wat je eigen impact is als je hebt ingegeven wat je gegeten hebt.

Bike to work

OK, toegegeven dit is niet echt een app. Het is een webapplicatie, online dus. Maar, hij is te interessant om links te laten liggen. Bike to Work biedt een verbeterde interactie tussen werknemer en werkgever. Je begint met de locatie van je vertrekpunt en bestemming in te geven. Vervolgens berekent de app een aantal routes voor jou. Je krijgt een uitgebreid overzicht van het aantal gereden kilometers en verbruikte calorieën. Als je werkgever ook gebruik wil maken van de app, krijg je per afgelegde afstand ook punten. Deze fietspunten kun je inwisselen voor leuke voordelen bij je werkgever. Bij deze app hoort ook een fietswegenwacht die ter plaatse zal komen bij een defect aan de fiets dat je zelf niet kunt herstellen.

Buycott

Met de Buycott kan je de barcodes scannen van producten die je in de winkel vindt. Je krijgt vervolgens een aantal categorieën te zien waarop een product beoordeeld kan worden. Categorieën zoals bijvoorbeeld vrouwenrechten binnen het bedrijf, kinderarbeid, ecologische voetafdruk en diervriendelijkheid. De consument drukt vervolgens op een van de mogelijkheden en krijgt dan een verantwoording van de gegeven score. Zo weet je wat je koopt, en wat de eventuele achterliggende problematiek is.

Olio

Via de app Olio kun je eten dat je over hebt aanbieden aan andere gebruikers in de buurt, die het vervolgens gratis kunnen afhalen. Het werkt echt heel makkelijk en zo kan er heel wat voedselverspilling thuis worden voorkomen! In Nederland en België is Olio op dit moment nog niet heel bekend, maar als iedereen die dit leest de app downloadt en er een paar producten opzet, dan hebben we een begin gemaakt!

Beat the microbead

Als je nog niet over de plasticsoep hebt gehoord, dan heb je de afgelopen jaren wellicht op een andere (schonere) planeet geleefd. De grote hoeveelheden plastic die in allerlei formaten in de zeeën dobberen vormen een groot ecologisch probleem en zijn een bedreiging voor de gezondheid. Er worden al kleine plasticdeeltjes teruggevonden in zeedieren die we eten, zoals vissen en schelpdieren. Maar de plastic verontreiniging is niet alleen in zeewater te vinden, maar ook in binnenlands oppervlaktewater en op het land, want daar begint de reis van plastic vaak.
Een van de bronnen van minuscule plasticdeeltjes – ook wel microplastic genoemd – in het milieu zijn persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. Er zijn veel producten die microplastics bevatten als schuurmiddel, zoals tandpasta’s, scrubs, crèmes en make-up. Via douche of wastafel en het riool belanden de deeltjes in het oppervlaktewater, want zuiveringsinstallaties kunnen ze er niet uit filteren. Niet gebruiken is dus het advies.
Met de internationale app Beat the Micro Bead kun je de barcode van een product scannen, waarna je direct kunt lezen of het microplastics bevat. Helaas bevat de app alleen verzorgingsartikelen, want ook bijvoorbeeld in doe-het-zelf-, schoonmaak- en autoproducten (polijstmiddel) kunnen microplastics zitten.

Happy Cow

Mett Happy Cow kan je overal en altijd opzoeken waar in de buurt de leukste en lekkerste vegan hotspots zijn. Je vult gewoon je locatie in en dan krijg je een kaart of een lijst (afhankelijk van je voorkeur) met plekken waar je je honger kan stillen. Het succes van Happy Cow komt doordat gebruikers zelf de hotspots invullen. Mocht je dus een plek hebben ontdekt die er nog niet tussen staat: voeg deze vooral toe. Het overzicht is namelijk zeker niet compleet! Als je geen smartphone hebt, kun je het hele overzicht ook gewoon op hun website (www.happycow.net) bekijken.