Duurzaam reizen? Ga voor een eco kampeervakantie

Reizen zal er deze zomer door de huidige coronapandemie anders uitzien. Verre internationale reizen worden afgeraden, vakanties dichtbij huis of in eigen landen worden aangeraden als nooit tevoren. Daarom zijn wij er ook van overtuigd dat er veel toekomst zit in duurzaam reizen. Laat het vliegtuig dit jaar eens links liggen en probeer een eco kampeervakantie. Met onze vijf tips wordt jouw reis meteen een stuk milieuvriendelijker, aangenamer en verklein je je impact op de natuur.

Kies de juiste camping
Als jij je best doet om zo milieuvriendelijk mogelijk op reis te gaan, kies je ook best voor een camping met dezelfde mindset. Bij het zoeken naar een geschikte camping zijn er enkele dingen waar je op kan letten bij het kiezen. Wordt er ingezet op afval scheiden? Gebruikt de camping groene stroom? Is er ledverlichting aanwezig in de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen? Gebruiken ze waterbesparende oplossingen? Zijn er duurzame materialen gebruikt? Doen ze de schoonmaak met ecologische schoonmaakmiddelen? Als het antwoord op de meeste van deze vragen volmondig “Ja!” is, ben je er zeker van dat niet alleen jij, maar ook de camping bezig is met duurzaam kamperen. Waar je ook steeds op kan letten, is het Green Key label, een internationaal bekend label voor duurzame accommodaties.

Verlies je thuishaven niet uit het oog
Gaan kamperen betekent weg zijn thuis. Weg zijn thuis betekent dat er thuis geen stroom of water gebruikt moet worden. Let er dus op dat je grondig controleert op sluipverbruik van elektronische toestellen en zorg ervoor dat geen enkele kraan lekt. Je hoeft geen onnodige energie te verspillen wanneer je niet thuis bent, dus haal alle onnodige sluipverbruikers uit het stopcontact en controleer grondig al je sanitair vooraleer je vertrekt.

Duurzaam vervoer en verblijf
Te voet of met de fiets door het binnenland trekken met een tent op je rug is een zeer duurzame reismethode, door Europa reizen met de trein en een trekking rugzak op je rug is dat ook. Het zijn de duurzaamste, meest zelfvoorzienende methodes om op reis te gaan. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk, vooral niet voor gezinnen met kinderen. Kies je toch voor een tripje met de caravan of mobilhome, zijn er nog steeds heel wat zaken waar je op kan letten. Let erop dat je uitjes vanaf de camping niet met de mobilhome of caravan hoeft te doen, maar dat je ook probleemloos fietsen kan meenemen (of huren) of kan wandelen. Probeer ook op de camping zo weinig mogelijk stroom te verbruiken; kies dus niet voor vervuilende stroomgenerators, maar voor accu’s. Tegenwoordig zijn er ook meer en meer andere mogelijkheden om minder te verbruiken als je reist met de caravan of mobilhome. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale zonnepanelen bestaan voor op de camper? Verder zijn er ook draagbare zonnepanelen voor verschillende doeleinden. Ze zijn beschikbaar in alle mogelijke maten en vormen en kunnen je zelfs op vakantie voorzien van groene stroom. Let er wel op dat deze panelen enkel nuttig zijn als je er zeker van bent dat er genoeg zonneschijn is tijdens je reis. Neem dus voor de zekerheid wat reserve-accu’s mee.

Weet wat je (niet) eet
Je hoeft niet te stoppen met vers en gezond te eten als je gaat kamperen. Op voorhand bereide schotels uit blik zijn populair bij kampeerders, maar niet enorm voedzaam of gezond. Kies daarom resoluut voor verse seizoensgroenten die lokaal verkrijgbaar zijn. Tijdens het zomerse kampeerseizoen ga je best voor tomaten, komkommers, radijzen, courgettes en snijbonen. Ecologische campings hebben vaak connecties met lokale bioboeren, dus vraag zeker na waar je de beste kwaliteit voedsel kan krijgen aan je camping naar keuze. Je kan er ook voor kiezen om niet elke dag te barbecuen: hoe minder vlees je eet, hoe duurzamer je reist. Kan je campingbarbecuetraditie toch niet weerstaan? Kies dan voor vlees van een lokale boer. Hoe korter de keten, hoe duurzamer het vlees. Als je kookt, doe je dat waarschijnlijk op een gasvuur. Om minder te verbruiken, zet je het gasvuur best zo veel mogelijk uit de wind. Lukt dit niet, koop je best een windscherm aan voor op de camping. Let er ook op dat je steeds het deksel op de pot laat tijdens het koken, zo gaat er geen onnodige energie verloren. Bereken ook steeds op voorhand hoeveel eten je nodig hebt. Zeker op reis ben je niets met onnodige voedseloverschotten!

Kampeer met respect voor de natuur
Kamperen betekent in eenheid leven met de natuur. Probeer dus zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn en gebruik te maken van duurzame materialen. Vergeet dus plastic borden, bekers, bestek en rietjes, maar ga voor duurzame alternatieven: Er zijn genoeg herbruikbare besteksets, waterzakken voor extra wateropslag en duurzame ledlampen die je beschermen tegen insecten beschikbaar. Probeer de energie van je smartphone ook zo duurzaam mogelijk op te wekken, bijvoorbeeld door powerbanks met zonnepanelen. Ga je voor volledig recycleerbare duurzaamheid, kan je zelfs zo ver gaan om te kiezen voor kartonnen versies van heel wat campingspullen: speelgoed, zitbankjes, stoelen en zelfs tenten zijn tegenwoordig beschikbaar in exemplaren van zeer stevig, duurzaam karton.

Nog op zoek naar duurzame activiteiten voor de vakantie? Check dit artikel!