Ecopods kiest voor verstuivers van gerecycleerd plastic

Ecopods kijkt met grote bezorgdheid naar de impact van single use plastics op onze omgeving. De keuze voor een zo milieuvriendelijk mogelijke verpakking spreekt dan ook voor zich. Niet alleen zijn de verpakkingen duurzaam en herbruikbaar, maar ze worden ook nog eens vervaardigd uit gerecycleerd plastic. Ecopods gelooft dat de beste benadering voor het recycleren van plastic verpakkingen is om conventionele petrochemische plastics te gebruiken en deze te recycleren voor verder gebruik. Dit voorkomt dat verpakkingen worden vernietigd door verbranding, naar stortplaatsen worden gestuurd of in waterlopen terechtkomen.

Ecopods bestellen is voor lezers van gezondverstandig extra voordelig met de kortingscode gezondverstandig.

100 % gerecycleerd

Het resultaat hiervan is de Ecycle™ verpakking die Ecopods gebruikt. Deze is ontworpen om een 100% gerecycleerde plastic fles aan te kunnen bieden. De grondstof voor Ecycle™ is dus het traditionele plastic verpakkingsafval dat verzameld wordt uit verschillende bronnen, waaronder waterlopen en kustlijnen. Deze aanpak helpt het groeiende probleem aan te pakken van plastic verpakkingen die onze zeeën en oceanen vervuilen en vermijdt verbranding van afval door het opnieuw te gebruiken. De samenstelling van het Ecycle™ materiaal is hetzelfde als standaard HDPE.

De natuurlijke kleur van Ecycle is zeer lichtgrijs of groen, afhankelijk van de bron van de grondstof. Deze opvallende kleuring is een positief marketingkenmerk, waardoor een herkenbare, milieuvriendelijke uitstraling ontstaat.

Beter dan bioplastics?

Er worden geen extra olie of productie-inputs gebruikt bij het omzetten van gebruikte HDPE in Ecycle™, wat bijdraagt ​​tot de positieve ecologische referenties. Flessen vervaardigd in Ecycle™ kunnen, als ze uiteindelijk niet meer verder gebruikt kunnen worden, opnieuw worden gerecycled. Dit is niet het geval voor verpakkingen gemaakt uit plantaardige polymeren, ook wel ‘bio-plastics’ genoemd.

Bioplastics worden gemaakt van polymeren die zijn afgeleid van hernieuwbare biomassabronnen zoals zetmeel, plantaardige vetten en oliën, landbouwafval, houtsnippers, enz. Dit is een mooi product doordat het een niet-fossiele oorsprong kent, maar het kan niet worden gerecycled samen met conventionele plastics en kan niet gemakkelijk worden geïdentificeerd van zodra het tot verpakking is gevormd. Het resultaat is een vervuiling van de stroom van conventionele kunststoffen verzameld voor recycling en dus vermindering van de wereldwijde efficientie van recycling.

Met de toevoeging van bepaalde additieven kan conventioneel plastic worden gemaakt dat versneld biologisch afbreekt. Hierdoor verkrijgen we biologisch afbreekbaar plastic. Hoewel dit materiaal in een veel kortere tijd ontbindt in vergelijking met conventioneel plastic, zorgt dit kenmerk er ook voor dat de bestanddelen in deze plastics veel vaker door dieren in het wild worden opgenomen. Zeezoogdieren en vissen zijn hierbij het voornaamste slachtoffer.

De overtuiging van Ecopods is dan ook dat de verzameling, herwerking en hergebruik van conventioneel plastic de beste manier is om de strijd tegen plastic vervuiling tegen te gaan.