Een duurzame catering in je organisatie? Deze tips helpen je op weg!

Ken je ze nog, de jolige festivalbezoekers die na elk optreden heel de festivalweide afschuimen, met het hoofd naar de grond gericht, op zoek naar platgetrapte bekers? Ken je ze nog, de breed grijnzende tieners die na vijf minuten een gratis pils wisten te bemachtigen door hun zogenoemde poging tot recyclage en een beter leefmilieu? De herinneringen roepen heel wat vragen op, zoals “waar waren we mee bezig?” en “kan dit niet beter?”. Gelukkig zijn deze herinneringen permanent verleden tijd en wordt steeds vaker voor een duurzame catering gekozen.

Sinds 1 januari 2020 is het in België namelijk verboden om wegwerpbekers te gebruiken. Vanaf 2022 zijn ook wegwerpborden en -bestek verboden op evenementen. Ook Europa verplicht lidstaten vanaf 2021 om plastics voor eenmalig gebruik te verbieden. Er waait duidelijk een groene wind door de evenementensector, die er meer dan ooit op gewezen wordt om te focussen op duurzaamheid. Er is echter nog een lange weg te gaan om de volledige catering op evenementen zo duurzaam mogelijk te maken. En hoe implementeer je zo’n gezonde, milieubewuste catering in jouw organisatie?

Volgende tips zorgen ervoor dat je bedrijfsevenement een duurzaam succes wordt.

Bereken de kosten van de totale levenscyclus

Staar jezelf niet blind op de aankoopprijs van producten en bereken ook de totale levenscycluskosten. Het is niet omdat sommige producten (zowel verpakkingen, decoratie als voedingswaren) goedkoper zijn in aankoop, dat ze daarom voordeliger zijn voor het totale kostenplaatje. Sommige producten zijn goedkoper om aan te kopen, maar brengen hoge kosten met zich mee op het einde van de levenscyclus. Focus jezelf daarom niet enkel op de aankoopprijs, maar neem ook de inzamelings- en recyclagekosten onder de loep alvorens je een aankoop doet. Voor wie net dat stapje verder wil gaan: bereken ook de kosten die te wijten zijn aan externe milieueffecten.

Hou je energieverbruik in de gaten

Ken het verschil tussen een warme lijn en een koude lijn bij de keuze van de maaltijden. In een warme lijn spreekt men van ‘gekoppeld koken’, het ter plaatse bereiden van gerechten. In een koude lijn, daarentegen, zijn de bereiding en consumptie losgekoppeld van elkaar. Warme gerechten worden na de bereiding gekoeld, bewaard en daarna weer opgewarmd. Het bereidingsproces is ongeveer hetzelfde in beide lijnen, maar een koude lijn is door het proces van koeling en opwarming achteraf een stuk energie-intensiever. Bekijk ook of het vervoer en de werkplek van de cateraar wel energie-efficiënt zijn. 

Eet volgens de seizoenen en kies voor eerlijk

Kies de juiste producten op de juiste plaats op het juiste moment, of beter gezegd: hou rekening met seizoensgebonden fruit en groenten, zorg dat voedingswaren lokaal geproduceerd zijn en kies steevast voor gezonde voeding. Hoe meer kilometers producten afleggen, hoe meer CO2 er wordt uitgestoten om de producten tot bij jou te laten komen. Denk dus twee keer na vooraleer je bezoekers midden december trakteert op een aardbeiensorbet. Voor wie nog een stap verder wil gaan: hou rekening met biolabels en Fairtrade certificaten.

Lelijke eendjes smaken ook lekker!

Hou rekening met de ‘lelijke eendjes’, want deze verdienen evenveel liefde. Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s aan fruit en groenten afgekeurd voor verkoop, enkel en alleen omdat ze niet de juiste vorm, grootte of kleur hebben. De kwaliteit van deze producten is exact hetzelfde en schijfjes komkommer zien er steeds hetzelfde uit, of die komkommer nu recht of krom is. ‘Afgedankte’ verse, plant-based voeding is daarbij vaak nog een stuk goedkoper.

Kies voor plantaardig

Vaar mee op de groene golf. Zaken die niet bruikbaar zijn, omdat ze niet duidelijk zijn, worden spreekwoordelijk uitgedrukt als vlees noch vis. Trek dit spreekwoord door naar de catering van je evenement: is vlees of vis echt nodig? Er bestaan heel wat vegetarische en veganistische gerechten die voordelig, ecologisch verantwoord en simpelweg lekker zijn.

Vermijd individuele verpakkingen

Vermijd cateraars die meer afval dan voedsel op tafel voorschotelen. Ga na of voedingswaren al dan niet individueel verpakt zijn, of het voorziene bestek en servies recycleerbaar is en vraag de cateraars naar hun afvalbeleid. Kunnen ze je geen uitsluitend antwoord geven, dan heb je te maken met een ‘ecoleugenaar’.

Koop wat je opeet

Denk aan het spreekwoord met grote ogen en kleine magen. Vermijd voedseloverschotten door op voorhand uit te rekenen hoeveel aanwezigen er zijn en welke maaltijden je aanbiedt. Bekijk na elk evenement welke overschotten er zijn en hou hier rekening mee in de toekomst. Als er toch overschotten zijn, bedenk dan altijd dat er heel wat sociale instellingen zijn die voedseloverschotten steeds kunnen gebruiken.

Brent Bertels