Energie besparen, thuis en op het werk

Energie besparen is een ingesteldheid. Waar dat in het begin nog een constante aandacht vraagt, wordt dat uiteindelijk een automatisme. Het consequent doven van onnodig brandende lampen is zo’n typisch voorbeeld. En hoewel ledlampen uiterst zuinig zijn en al bij al niet zoveel verbruiken, blijft het een goede ingesteldheid. Het hele idee achter de Stroomomslag is om op alle provinciale domeinen in België naar een verminderd energieverbruik te gaan. Maar als je daar ook in je dagelijkse thuissituatie op gaat letten, zal je dat ook op je werkplek in de praktijk brengen.

Energieverslinders: gebruik ze efficiënt

Het is intussen wel bekend wat de energie-intensieve toestellen zijn die we dagelijks gebruiken. Simpel gesteld: als het warmte of koude produceert, dan kost dat energie. Klassiekers zijn waterkokers, koffiezettoestellen, was-en vaatwasmachines, koelkasten, diepvriezers en sanitair warm water. Dat laatste is zelfs dubbel, sanitair warm water is drinkwater waar we extra energie in gestoken hebben. Twee redenen om daar spaarzaam mee om te springen. Gebruik waterkokers en consoorten dus op een efficiënte manier: warm niet meer water op dan je nodig hebt. Zet ook geen literpot koffie als je daar de dag erna de helft van in de gootsteen giet.

Ben je voor een all electric oplossing gegaan (CO2-neutraal als je groene stroom afneemt) dan verbruiken elektrische kookplaten en ovens nog wel een flinke hoeveelheid. Dat kan je ook aflezen van het energielabel. Maar één enkele elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 2000 Watt. De warmhoudplaat van een koffiezet gebruiken is ook al geen goed idee. Je koffie wordt er ook niet lekkerder door.

Ook kan je best sluipverbruik vermijden door toestellen niet in de slaapstand te laten staan.

Vermijd piekverbruik

Kijken we naar elektriciteitsverbruik op een grotere schaal, dan komen we uit bij het distributienet. De netbeheerders moeten zorgen voor een evenwicht op het net. De gevraagde stroom moet geleverd kunnen worden, maar teveel energie op het net zetten is dan weer niet efficiënt. Om die reden willen ze piekbelastingen op het net zoveel mogelijk voorkomen. Daarom wordt er vanaf 2022 een capaciteitstarief ingevoerd. Dat houdt rekening met je piekverbruik. Digitale meters kunnen per kwartier registreren wat je verbruik is.

Het hoogste kwartierverbruik van elke maand wordt meegenomen voor een berekening van het gemiddelde over de laatste 12 maanden. Dus tegelijk aan de kook gaan, ondertussen de vaatwasser en de wasmachine aanzetten en alvast een kopje koffie zetten gaat je piekverbruik flink de hoogte in werken. Alvast beginnen oefenen om je verbruik te spreiden kan wellicht helpen… en voor je het weet is energie besparen een ingesteldheid.

Bron: Kamp C