Gezond en verstandig op de fiets met een fietshelm

In ons land is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Of toch niet voor de meeste fietsers, want bij speedpedelecs is dat wel het geval. Er is al veel onderzoek verschenen over het nut van een fietshelm en hoewel het ontegensprekelijk bewezen is dat een fietshelm het risico op een hoofdletsel doet afnemen, verzet de Fietsersbond zich alsnog tegen het verplicht dragen van een fietshelm. Het raadt een fietshelm kopen én dragen wel aan.

Fietshelm verkleint het risico op hoofd- en hersenletsels

Over het al dan niet verplichten van een fietshelm is er al veel gezegd en geschreven. Het is hoe dan ook zo dat een fietshelm een betere bescherming biedt aan de kwetsbare fietser die een groot risico loopt op hoofdblessures. Volgens een Nederlands onderzoek naar traumatische blessures bij het wielrennen blijkt bijvoorbeeld dat er in 25% van de gevallen sprake is van een hoofdletsel. Eerdere onderzoeken hebben het over ongeveer 20% van alle fietsongevallen. Over het effect van een helm zijn er ook al heel wat wetenschappelijke studies verschenen. Volgens de SKA (de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen) neemt het risico op een hoofdblessure met 50% tot 70% af als de fietser een helm draagt. Het effect van een fietshelm is met andere woorden niet te onderschatten.

Fietsersbond is niet gewonnen voor het verplichten van een fietshelm

Een verplichte fietshelm zou met andere woorden het aantal hoofd- en hersenletsels terugdringen. Het is dan ook opvallend dat de Fietsersbond, die opkomt voor de belangen van de fietser in ons land, zich al jaren verzet tegen een verplichte fietshelm. Daar hebben ze verschillende redenen voor. Zo hebben andere onderzoeken aangetoond dat het verplichten van een fietshelm resulteert in minder fietskilometers, wat ook gezondheidsnadelen heeft. Daarnaast waarschuwt men voor negatief compensatiegedrag. Zo zouden autobestuurders minder afstand houden als een fietser een fietshelm draagt. Daarom wil men het dragen van een fietshelm vooral aanbevelen en niet verplichten. Volgens de Fietsersbond moet de overheid in de eerste plaats werk maken van een veiligere fietsomgeving met een beperkter risico op fietsongevallen. Want daardoor neemt het aantal fietsers wél toe, terwijl het aantal fietsongevallen ook nog eens afneemt.

Een goede fietshelm kopen en dragen

Ongeacht of de fietshelm nu verplicht is of niet: wie gezond en verstandig is, draagt een fietshelm. Een fietshelm absorbeert namelijk de klap die het hoofd krijgt bij een val, verdeelt die klap over een groter oppervlak en voorkomt dat het hoofd rechtstreeks in contact komt met voorwerpen. Het blijft wel belangrijk om een goede fietshelm te kiezen. Dat wil zeggen dat de helm de slapen goed moet bedekken en niet te groot of te klein mag zijn. Zorg er ook voor dat het aan de Europese eisen voldoet. Zo moet het bijvoorbeeld over het keurmerk EN-1080 (kinderfietshelm) of EN-1078 (volwassenenhelm) beschikken. Bevestig de fietshelm ten slotte goed. Stel het goed af en zorg dat er nog een vinger speling zit tussen de kin en het riempje, maar zeker niet meer dan dat.