Gebruiker deelfiets wil maximaal 300 meter lopen

Deelfietsen in de stad worden vaker gebruikt als ze op kortere afstand beschikbaar zijn. Onderzoekers pleiten voor een loopafstand van maximaal 300 meter.

De populariteit van fietsdeelsystemen groeit in steden zoals Parijs en Washington D.C. met name dankzij milieubewuste jonge gebruikers. Maar het potentieel van deze systemen voor stedelijke transformatie is nog lang niet gerealiseerd, zeggen de onderzoekers.

“Bijna 80 procent van het deelfietsgebruik vindt plaats binnen 300 meter van de fietsstations”, zegt Elena Belavina van Cornell University, een van de auteurs van de studie. “Als de afstand groter wordt, is de kans dat potentiële gebruikers een leenfiets gebruiken 60 procent kleiner.”

Parijs

De onderzoekers gebruikten voor hun studie data van het Vélib-systeem in Parijs om de prestaties van fietsstations te meten in relatie tot toegankelijkheid, ofwel het aantal meters dat iemand moet lopen naar het fietsstation en de beschikbaarheid van fietsen.

Heeft een station geen fiets beschikbaar, dan zal de gebruiker naar een ander station moeten of moeten afzien van het gebruik. Op het moment dat gebruikers niet zeker zijn van een fiets, overwegen ze vaak niet eens het gebruik van een deelfiets. Dat leidt tot minder gebruik op lange termijn, zeggen de onderzoekers.

Gemiddeld genomen leidt een toename van 10 procent van de beschikbaarheid tot een groei van meer dan 12 procent van het aantal gebruikers, constateerden ze.

Supermarkten

Het verminderen van de loopafstand heeft het meeste effect op het gebruik. Verhuurders van deelfietsen doen er dan ook goed aan fietsen dicht bij hun potentiële gebruikers aan te bieden. Die locaties zijn vooral te vinden in de buurt van bezienswaardigheden en op plaatsen waar nu nog minder mogelijkheden zijn deelfietsen te gebruiken.

“Verder blijkt dat het interessanter is een station dicht bij een supermarkt te beginnen dan dicht bij het openbaar vervoer of andere punten waar mensen zich verzamelen”, zegt Karan Girotra van Cornell University.