Grondwater in kelder? Dit moet je doen. En liefst snel!
Water in de kelder? Er zijn verschillende mogelijk oorzaken van water in de kelder of kruipkelder. Gezien de diepte van sommige kelders is grondwater ongetwijfeld een van de belangrijkste. Heeft jouw woning last van grondwater in de kelder? We leggen in dit artikel uit waarom water in je kelder een probleem is en hoe je dat dan best aanpakt.
Plots water in kelder
Wanneer je plots water in je kelder krijgt, terwijl je er voorheen geen of nauwelijks last van had, dan zijn er in principe twee mogelijkheden:
- een lek in een leiding of sanitair toestel
- grondwater in de kelder
In beide gevallen is het van het grootste belang om snel te reageren: het water verwijderen en de oorzaak aanpakken.
Water in de kelder na regen
Grondwater in de kelder na regen
Na een langdurige periode van regen kan het grondwaterpeil zodanig stijgen, dat het voor problemen kan zorgen in je kelder. Wanneer je kelder niet waterdicht is, zal het door de vloer, de muren of de kim (de aansluiting tussen vloer en muur) naar binnen komen.
Grondwater komt door vloer
Als het grondwater hoog staat, kan het door de vloer naar boven komen. Dat is natuurlijk een probleem dat telkens opnieuw zal opduiken. Het volstaat dus niet om de kelder leeg te pompen. Het probleem mag dan wel tijdelijk van de baan zijn, maar vroeg of laat zit je opnieuw met een natte kelder. Zorg er daarom voor dat je het probleem aanpakt. Daarvoor doe je best beroep op een professional met de nodige ervaring.
Insijpelend water kelder
Het kan ook zijn dat het grondwater via de keldermuren of via de kim (de naad tussen vloer en muren) naar binnen komt. Ook in dit geval komt het erop aan om het vocht zo spoedig mogelijk te verwijderen én de oorzaak van het probleem aan te pakken. Daarvoor doe je best een beroep op een ervaren professional.
Grondwater in kruipkelder
Ook wanneer je geen “volwaardige” kelder hebt, maar een kruipkelder kan grondwater voor problemen zorgen. Het probleem is minder groot dan bij een gewone kelder, omdat je deze ruimte niet gebruikt. Toch is het iets om in de gaten te houden als er vaak veel water in de kruipkelder staat.
Water in de kelder verwijderen
Hoe kan je nu op een effectieve manier het water uit je kelder verwijderen. In de eerste plaats zal je het water moeten wegpompen.
Hiervoor kan je gebruikmaken van een vlakzuigende dompelpomp die speciaal bedoeld is voor kelders.
Water in de kelder voorkomen
Grondwater in de kelder opruimen is sowieso de eerste stap, maar is niet voldoende. Het grondwater stijgt en daalt altijd lichtjes. Als je een keer problemen hebt gehad met grondwater in de kelder, is de kans heel groot dat je er vroeg of laat opnieuw mee te maken zal krijgen.
Zorg daarom voor een oplossing op de lange termijn door je kelder te laten dichten. Op die manier krijgt grondwater geen kans meer om binnen te komen en kan je vochtproblemen voorkomen.
Grondwater in kelder verzekering
In de meeste gevallen wordt vochtschade door insijpelend grondwater in de kelder niet gedekt door de verzekering. Een reden te meer om te voorkomen dat er schade ontstaat. De kosten om de schade te herstellen zijn velen malen hoger dan het waterdicht maken van je kelder. Om nog maar te zwijgen over de schade aan goederen die je in je kelder opslaat.
Vochtproblemen oplossen prijs
Maar hoeveel kost dat nu precies, vochtproblemen oplossen en een kelder waterdicht maken? Je vraag best info op bij meerdere bedrijven. Zo kan je goed vergelijken. Via onderstaande formuleren (let op: aparte formulier voor België en Nederland) vraag je in één beweging de nodige info op bij bedrijven in jouw regio. Helemaal vrijblijvend en gratis!