Beïnvloedt hard water gezondheid, of niet?
Dat hard water niet meteen de beste vriend is van je vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat kan je hier lezen. Een vraag die we ook weleens krijgen of hard water de gezondheid beïnvloedt. Laten we dat even van naderbij bekijken!
Eerst even uitklaren wat hard water precies is. De “hardheid” van het water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water, oftewel “kalk”. Deze mineralen zijn in principe onschadelijk voor de gezondheid. Meer nog, ze zitten ook in diverse voedingsmiddelen.
Hard water drinken
Hard water, best gezond en lekker
Hard water heeft dus niet meteen invloed op de gezondheid. En ook op het vlak van smaak is er niet meteen een probleem, integendeel. De aanwezigheid van een beperkte hoeveelheid calcium en magnesium geeft het water ook een betere smaak.
Hard water en nierstenen
Een van de belangrijkste manieren om nierstenen te voorkomen is voldoende water drinken. Dan rijst meteen de vraag of hard water daar wel goed voor is. Er zijn verschillende oorzaken die voor nierstenen kunnen zorgen. Een grote hoeveelheid calcium is daar een van.
Het is echter nog niet bewezen dat hard water nierstenen veroorzaakt. Wellicht wegen de voordelen van het binnenkrijgen van voldoende vocht op tegen het verhoogde kalkgehalte.
Kraanwater of mineraalwater?
Nog even een fabeltje uit de wereld helpen: mineraalwater zou beter zijn dan kraanwater, en toch zeker dan hard water. Mineraalwater is per definitie hard water. De naam zegt het zelf: MINERAALwater.
Wat de veiligheid betreft: drinkwatermaatschappijen zijn aan strengere regels gebonden dan producenten van mineraalwater. Het water dat uit je kraan komt, is dus beter gecontroleerd dan het water dat je in de winkel koopt.
Los daarvan heeft flessenwater een grote impact op het milieu. Enerzijds door veel verpakking, anderzijds door het vervoeren van enorme hoeveelheden water over de weg.
Hard water huid
Maar goed, we dwalen af. Hoe beïnvloedt hard water de gezondheid. Laten we het eens hebben over waar we water, naast drinken, nog zoal voor gebruiken. Onszelf wassen bijvoorbeeld.
Hard water en droge huid
Bij zeer hard water kan de kalk afgezet worden op de huid, waardoor de huid geïrriteerd geraakt.
Anderzijds is te zacht water ook niet goed voor de huid. Hoe zachter het water, hoe moeilijker het de zeep die je gebruikt oplost. Daardoor blijven er zeepresten achter op je huid. Die zorgen voor verstoppingen van de poriën, waardoor je huid droger wordt en meer geïrriteerd geraakt.
Hard water en haren
Wat voor de huid geldt, geldt ook voor het haar. Te hard water zorgt voor stug en droog haar. Te zacht water zorgt ervoor dat je de shampoo niet goed kan uitspoelen, waardoor je vet haar en een geïrriteerde hoofdhuid krijgt.
Conclusie hard water en gezondheid
Om te besluiten kunnen we stellen dat hard water geen invloed heeft op de gezondheid. Als je toch voor een waterontharder zou kiezen, dan doe je dat wellicht eerder uit andere overwegingen: je toestellen gaan langer mee en je kan flink wat energie besparen.
Wil je meer informatie over waterontharder?
Dan neem je best eens contact op met enkele installateurs van waterontharders bij jou in de buurt. Gratis en volledig vrijblijvend!
Via onderstaande formulieren (let op, apart voor België en Nederland) vraag je vrijblijvend en gratis prijzen en info op om te vergelijken.